digitális korszak

15-20 év múlva a szakmák 80 százaléka eltűnhet


Az elkövetkező munkaerőhiány sarkalatos pontjaként határozzák meg a digitális készségekben való jártasságot. Hamarosan megérkezik hazánkba is az 5G és vele együtt a technológiai fejlődés. A tét egyre nő: egyre nagyobb adatforgalommal, gyorsabb adatkapcsolattal, nagyon rövid késleltetési idővel kell számolni, és mindehhez alkalmazkodni is tudni kell.

Az 5G azt jelenti, hogy a hálózati kapacitás megosztott, azaz míg a 3G, vagy a 4G esetében a kapacitásterhelés egyenletes (arányosan oszlik el), addig az 5G ezt már át tudja hidalni, tehát hamarosan nem lesz azzal probléma, hogy ha valahol nagyobb igény jelentkezik, akkor azt más kárára kell megoldani.

Az 5G kiépítéséhez szükséges infrastruktúra meglehetősen nagy forrásigényű beruházásokat jelent, szereplőik pedig költséghatékony megoldásokkal törekednek a cél elérésére. Például a Deutsche Telekom Németországban már alkalmazza is a hálózatmegosztást, vagy a Vodafone és a UPC összeolvadásából létrejött konvergencia alapján egy mobilszolgáltató megjelenik a vezetékes piacon, vagy fordítva – osztotta meg többek között meglátásait Bóna Ákos, a Digitális Jövőért Alapítvány igazgatója a napi.hu-nak adott interjújában.

A jövő tehát a kapuban toporog, amelyet érdemes nyitottan kezelni, annak érdekében, hogy az ember hatékonyan tudjon az elvárásokhoz idomulni. A munkaerőhiány már most is erőteljes az informatikai szférában. Az IT-szektorban tapasztalható állásajánlat-dömpinget nem lehet figyelmen kívül hagyni. A digitális készségeken pedig nem a közösségi média követését, illetve a használatát kell érteni, hanem például azt, hogy valaki képes-e arra, hogy okos eszközöket és az interneten található információkat felhasználva eligazodjon a digitális világban:

„Ez az, amiben nem feltétlenül jeleskednek a magyarok. Ez pedig azért probléma, mert 15-20 év múlva munkahelyek fognak eltűnni, a ma oktatott szakmák 80 százaléka már lehet, hogy nem is fog létezni. Ezért lenne fontos a digitális eszközök használatának motivációja is. Jelenleg az oktatási rendszer pont nem a mobilitást, kreativitást, alkalmazkodást szolgálja ki. Ezt próbálják piaci szereplők bizonyos projektekkel ellensúlyozni. Ez a vállalatok érdekeit is szolgálja” – teszi hozzá Bóna Ákos.

Hozzászólások