sziámi ikrek

A bangladesi sziámi ikrek jól vannak az első műtét után


Szinte pillanatok alatt bejárta a világot a hír, hogy magyar orvos csoport végzi annak a bangladesi sziámi ikerpárnak a szétválasztó műtétjét, akik a koponyájuknál nőttek össze. A kétéves Rabia és Rukia első műtétjére február 28-án került sor Bangladesben.

A műtétet a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány szervezi, orvosai,  Dr. Csókay András, idegsebész, Dr. Hudák István endovaszkuláris idegsebész specialista, akik a Honvéd Kórházban dolgoznak és Dr. Pataki Gergely, plasztikai sebész, aki a Szt. János Kórház gyerekplasztikai ambulanciát és a Premium klinikát vezeti.

Az Alapítványt 2002-ben alapította dr. Pataki Gergely és dr. Csókay András, hogy missziójukkal azokon a betegeken segítsenek, akik hátrányos helyzetükből, vagy speciális egészségügyi állapotukból kifolyólag máskülönben nem jutnának megfelelő orvosi ellátáshoz. Az Alapítvány orvosai pedig mindezt belföldön és külföldön egyaránt karitatív munkában végzik, teljesen ingyen biztosítják a gyógyulás esélyét a rászorulóknak.

doktorok
Dr. Csókay András, Dr. Hudák István és Dr. Pataki Gergely – forrás: cselekves.org

A sziámi ikrekkel tavaly novemberben találkozott először az orvos csoport – mesélte Csókay doktor – amikor is Pataki doktorral, aki 2010. óta végez Bangladesben égés plasztikai, és fejlődési rendellenességeket helyreállító sebészeti műtéteket, kiutazott a dél – ázsiai országba egy újabb orvosi misszióra. Itt kérték fel őket az ikrek műtétjére.

Ez volt az első áttörés, amely közelebb vitte a teljes élet reményéhez a kis Rabiát és Rukiát, hiszen egyedül a magyar orvos csoport tagjai vállalták, hogy kiutaznak Bangladesbe a beavatkozás elvégzéséhez, és nem horribilis költségeken szállíttatnák a műtéthez a kislányokat például Párizsba, vagy New Yorkba.

Ezután több hónapos gondolkodás és tervezés következett mielőtt megkezdték volna az első műtétet.

Csókay doktor keresztény orvosi hitvallása szerint az imádsághoz fordult iránymutatásért, s eközben meg is született az elmélet arról, hogy mi lenne a megfelelő eljárás az ikrek szétválasztásához.

Csókay doktor elgondolása az volt, hogy érpályán belüli katéteres eljárással zárják le az ereket.

Ehhez a vele együttdolgozó Hudák doktort hívták segítségül, aki az általa kidolgozott forradalmian új eljárást, az endovaszkuláris úton történő, a vénák felőli agyi érmegközelítést alkalmazta. Hudák doktor rájött, hogy a kóros agyi érképződményeket nem elegendő az artéria felől elzárni, hanem a véna felől is kell, tehát kétoldalról szükséges a komplikációk elkerüléséhez.

Ez a módszer már teljesen beérett és igazolt világsiker. Az ikrek műtétjénél alkalmazható, akiknek közös az agyi fővénájuk. Ennek szétválasztása nem kis kockázattal járt, hiszen nagy volt a veszélye annak, hogy olyan bevérzés lép fel, amelyet nem tudnak uralni és a kis betegek meghalnak.

Szerencsére az ikrek esetében rendben lezajlott a műtét, így az orvosok a legnehezebb feladaton túl vannak.

műtét
Az ikrek, Rabia és Rukia – forrás: cselekves.org

„István először két hónapot gondolkodott rajta, majd egy 3 órás műtéttel felmérte pontosan az agyi vénás vérhálózatot, és azt, hogy van- e elegendő pótvéna, hogy a továbbiakban az szállítsa a vért. 

Majd egy öt órás szenzációs beavatkozással lezárta és ragasztóanyaggal kitöltötte ezt a hatalmas nagy közös agyi vénát, elterelve a vénás vért  egy másik irányba. Ennek önmagában egy olyan tudományos ereje van, igaz, még ugyanannyi veszély van hátra, de a leglényegesebb részén, az ilyen típusú műtétek legkritikusabb részén, túl vagyunk.

Ezután az agy és a koponyacsont szétválasztása következik. Én is tervezem már a két idegsebészeti műtétet, ami ránk vár. Bőven van még olyan pont, ahol elveszíthetjük ezt a háborút, de a legfontosabb lépcsőn, mondjuk így, a normandiai partraszálláson túl vagyunk.” – tudtuk meg Csókay doktortól a műtét részleteit.

Ahogy a Doktor úr is mondta, csak egy csatát nyertek pillanatnyilag, egy nagy csatát, de a háborúnak még nincs vége: elhalhat az agykéreg, a szétválasztás után, keringési zavarok léphetnek fel, összeeshet az agy, mivel egy nagy közös kamrájuk van, aminek nem kellene ott lenni. Óriási probléma az agyburok vízhatlan zárása is, és nem kis feladatnak néznek elébe az orvosok a koponya kupola és fejtető újraépítése során is.

A beavatkozások a plasztikai műtétekkel folytatódnak: Pataki doktor április – május környékén utazik ki Bangladesbe az ikrekhez, a teljes szétválasztásra pedig várhatóan az ősz folyamán kerül majd sor.

Az ikrek jelenleg jól vannak, jól viselték az első műtétet, de a gyógyulásuk érdekében minden fohász elkél, ha teheti kedves Olvasó az ima erejével Ön is tehet egy apró gesztust a gyermekek teljes gyógyulásához.

Az Alapítvány oldala a számlaszámmal a cselekves.org oldalon található.

Fülöp Tímea

Borítókép: AFP PHOTO

Hozzászólások