ceu

A CEU elhagyja az országot


Az intézmény véglegesen elhagyja Magyarországot, ezt sajtóközleményében jelentette be, amelyet a merce.hu adott közre. Mivel nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től, ezért az Egyetem minden amerikai akkreditációjú programját Bécsbe helyezi át, és indítja el azokat 2019 szeptemberében.

A közleményből kiderül, hogy „A CEU-t kiszorították.” Ezt Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora mondta el és hozzátette: „Ez példátlan. Egy amerikai intézményt kiszorítanak egy NATO-szövetséges országból. Egy európai intézményt elűznek az Európai Unió egyik tagállamából.” Közleményükben kitértek arra is, hogy a kormányzati döntések nem hozhatók összefüggésbe az egyetemen folyó szakmai munkával, mivel a CEU oktatási színvonalát mind az Egyesült Államok oktatási szervei, mind a Magyar Akkreditációs Bizottság elismerte.

Megtudjuk azonban, hogy az Egyetem megőrzi magyar egyetemi akkreditációját, és a jövőben arra is törekszik, hogy folytassa a tanítási és kutatási tevékenységet Budapesten. Az amerikai akkreditációjú programot ezzel egy időben az osztrák hatóságok regisztrálták, ezért az Egyetem minden új diákját ezentúl Bécsben fogadja majd 2019 szeptemberétől. Közleményükben kitérnek arra is, hogy a már felvett hallgatók Budapesten tudják folytatni megkezdett tanulmányaikat.

A magyarországi ellenzéki pártok hevesen reagáltak a CEU kiszorítására, írja a merce.hu. Egyhangúlag elítélő véleménnyel voltak a hír hallatán, és ezt különféle módon ki is fejezték.

Az MSZP-ből Hiller István a „rombolás diadalnapjáról” beszélt, és hozzátette, hogy a döntés tisztán politikai vonzatú, és nem az Egyetem szakmailag szilárd alapjai dőltek be. Hiller nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy „az egyetem ugyanis mindent teljesített, amit a magyar kormány, illetve a módosított felsőoktatási törvény előírt számára”. Egy kiváló párhuzammal mutatott rá a történésekre: „Amennyiben a diplomáciában a nemkívánatos személyt persona non gratának nevezik, akkor hétfőn új kifejezés született, a kormány bevezette a ’nem kívánt egyetem’, azaz az ’universitas non grata’ elnevezést”.

A Párbeszéd szintén nem tetszését fejezte ki az eset ügyén, megfogalmazta, hogy „az Orbán-kormány kidobta az országból Magyarország legsikeresebb és legfontosabb felsőoktatási intézményeinek egyikét. ”Hozzátették, hogy ezzel „beleütötték az utolsó szöget az oktatás és a tudomány szabadságának koporsójába”, tudtuk meg a közleményükből.

Az LMP kihangsúlyozta, hogy szerintük ez a lépés „az európai értékek elárulása, egyszerre csapás a magyar tudományos életre és felsőoktatásra. ”Majd kijelentették, hogy mindenképpen visszavárják az Egyetemet Budapestre.

A Momentum megemlékezést szervezett az esemény kapcsán, amelyet hétfő estére hirdetett meg, a jelenlevők gyertyagyújtással fejezték ki érzéseiket. A párt elnöke, Fekete-Győr András felszólalt az eseményen: „elvesztettük a korszerű tudás egyik bástyáját, és ezt gyászolják most az esemény résztvevői. ”Majd a kitaszítás felelősei közé sorolta a társintézmények tagjait is: „akik nem emeltek szót társintézményük elüldözése ellen, és akiknek szerinte egységesen kellett volna fellépniük, és azt mondani, hogy addig nem oktatnak, amíg a kormány alá nem írja az ominózus államközi megállapodást New York állammal”.

Az elemzők összefoglalták, milyen veszteséggel kell számolnia Magyarországnak azáltal, hogy a CEU távozott:

a CEU távozásának vesztese a magyar gazdaság(milliárdos kieséssel kell számolni)

a CEU távozása egyértelműen presztízsveszteség (a nemzetközi kapcsolatokban, az idegenforgalom mértékének csökkenésében, az ország megítélésében)

a CEU távozása a magyar tudománynak jelentős vesztesége (a kutatók eszköz- és hozzáférési veszteségének tekintetében, akiknek nélkülöznie kell a könyvtár, a konferenciák, a posztgraduális képzések lehetőségeit)

a CEU távozása a több ezer alkalmazott személyes tragédiája

a CEU kiszorítása egyértelműen az Orbán-kormány minősíthetetlen tette.

Fotó: hvg.hu

Hozzászólások