A fröccsöntött műanyag legyen veled


Már beletörődtem, hogy a Csillagok Háborúja soha nem lesz az az egyszerű, de különleges dolog, amivel gyerekkoromban megismerkedtem.

A Disney átváltoztatta egy márkává. Elég csak megnéznünk az eredeti trilógia és a legújabbak plakátjait. Régen a filmek címe volt az előtérbe helyezve, most meg egyből a STAR WARS-t kapja a pofájába a kedves néző. De nem csak a plakátokon. A Disney felvásárlási mániájánál csak a marketingje agresszívebb. Star Wars szigetelőszalag, Darth Vader kenyérpirító, párásító, Yoda szőlő, Chewbacca tej, rohamosztagos konzervkukorica. Egy hétköznapi bevásárlást nem tudok úgy megejteni, hogy ne emlékeztessenek rá, hogy a Disney megvette, majd kitette gyerekkorom kedvenceit az utcára, mint a prostikat. Darth Vader már nem az a szadista hajlamokat mutató gonosztevő, akinek volt egy kidolgozott karaktere, hanem egy poháralátét, egy plüsspárna, egy kenyérpirító, egy matrica, kitaposott bohóccipő.

Sokan a nosztalgia homályától elvakulva tapsolnak és ujjonganak, ha meglátnak egy számukra ismerős dolgot a vásznon, vagy akár már egy előzetesben. Mintha egy fröccsöntött Dart Vader figura szorult volna a hátsójukba. A filmkészítők pedig ezt ki is használják. Még mindig az eredeti trilógiában látottakról húzzák le a bőrt, ahányszor csak lehet, majd utána még párszor. Nem sok új dolgot tudnak felmutatni, pedig egy pár éve már Disneynél vannak a jogok. Az Utolsó Jedikben is, amikor esélyük lett volna, hogy egy érdekes és új irányba vigyék el a történetet, olyan gyorsan visszakormányoztak a kényelmes és megszokott közegbe, amilyen gyorsan csak lehet.

A Csillagok Háborúja egy hatalmas világban játszódik, mégis olyan kicsinek tűnik az egész. Lázadók, birodalom, lépegetők, x-szárnyúak, a megszokott nélkül mintha nem is működne a dolog. Legalábbis a Disney így látja, és a bevételek azt mutatják az emberek is. Nem sokára pedig jön egy újabb film, majd jövőre még egy, és így tovább az idők végezetéig, vagy amíg a Disneynek el nem fogynak a műanyagtartalékai, és nem tudnak már haszontalan használati tárgyakat gyártani, amin egy ’70-es években megalkotott karakter pózol.

Pete Tamás


Cikkünket az e heti Csongrádhír 2. oldalán is megtekintheti.

Hozzászólások