A kritika helyett jöjjön a bólogatás

A kritika helyett jöjjön a bólogatás


Egyre kevesebb a kormánykritikus hang a magyar médiában, ez nem tudom kinek jó. Illetve már hogyne tudnám! Azoknak, akik nem szeretik, ha bármilyen módon megkérdőjelezik nézeteiket, módszereiket, tevékenységeiket. Nem szeretik, ha az övéktől eltérő véleménnyel találkoznak. Az egész magyar média palettája kezd olyanná válni, mintha a Fidesz facebookján keresztül szemlélnénk a világot, ahol csak az általuk bekedvelt oldalakat posztjait látnánk, ezzel létrehozva saját kis véleménybuborékukat, melyben más nézetekkel aligha találkozik az ember. Minek is a kételkedés és párbeszéd? Jöjjön inkább az üres tekintetű bólogatás!

Nem tudom sokan miért nem értik a kormánykritika – vagy egyáltalán a kritika – fontosságát. Azt, hogy miért nem jó, ha a legtöbb tv csatorna, újság, rádió kormányközeli kezekben van. Ha tippelnem kellene, én a közönyre raknám a képzeletbeli zsetonjaim. A politika médiára gyakorolt hatásának legfájóbb pontja a közmédia, mely már évek óta nem rendeltetésszerűen működik, hanem egy politikai réteg szócsöveként.

Nos, lehet már megfejtette az olvasó, hogy nem én vagyok a Fidesz legnagyobb híve, de mielőtt szó érné a ház elejét, hogy: „Ha nem szereted a Fideszt, akkor biztos MSZP-s vagy!” le kell lomboznom mindenkit. Az összes parlamenti pártról rossz véleménnyel vagyok. Bár a szocialisták pártja mára olyan gyenge, hogy ez a Fidesz vs. MSZP hozzáállás inkább fiatalabb koromban volt jellemző, mostanság a töketlen ellenzék bármelyik tagjával behelyettesíthető a vádaskodás. Ha az egyiket nem szereted, akkor te biztos a másikra szavaztál és őket isteníted mentalitás népbetegséggé vált.

Jó lenne új arcokat látni a politikában, nem Németh Szilárd bölcsességeit, Kósa Lajos hebegését – habogását, Gyurcsány Ferenc hiperaktív kirohanásait hallgatni. Magyarországon a legerősebb politikai erő a Fidesz, ezt kár is vitatni. Véleményem szerint az MSZP-nek évekkel ezelőtt le kellett volna húznia a rolót. A Párbeszéd létezéséről alig tud valaki. Az LMP-nek nem sikerült bebizonyítania, hogy lehet más a politika, mára pedig az egész párt egy rossz vicc még rosszabb változatának tűnik. A DK-nak Gyurcsány Ferenccel az élen nincs esélye az ország vezetésére. Ezt ők is jól tudják, ezért álltak elő olyan választási programmal, miszerint ők órák alatt rendet tesznek, lesz itt ingyen gáz, víz, internet, minden. Még ha a néppártosodással, és a szélsőségektől középre vonuló Jobbik szimpatikusabbá is vált sokak számára, az identitását kereső párt elvesztette szavazói nagy részét, pontosabban átnyújtotta a Fidesznek. Múltjuk miatt pedig még mindig keserű szájízzel gondolnak az anno egyenruhában masírozó, nemzeti érzelmeket kihasználó pártra. A KDNP pedig olyan jelentéktelen, hogy már megint elfelejtettem, hogy léteznek. Most, hogy eszembe jutottak pedig semmi pozitív nem sejlik fel az agyamban, pedig esküszöm, próbálkozok.

Az emberek megérdemlik a teljes körű tájékoztatást politikai nézeteiktől függetlenül, ez az, ami ma Magyarországon egyre inkább a háttérbe szorul. A kormánykritikus hangok elhallgattatása hosszú távon, az ország egészére nézve nem lesz kedvező hatású. Ez a folyamat megállítható, azonban ezért tenni is kell.

Pete Tamás

Hozzászólások