persely

A nyugdíjpénztárak csapdája – mínuszos hozamok jellemezték a 2018-as évet


Érdemes elgondolkodni azon, hogy pénzünket önkéntes nyugdíjpénztárba fektetjük-e, és ha igen, akkor melyik pénztárt választjuk erre a célra. Ha körülnézünk a nyugdíjpénztárak háza táján, találkozhatunk olyanokkal, amelyek díjai drágultak az előző évekhez képest, és találhatunk olyat is, amelynek díjai csökkentek. A hozamot pedig érdemes szem előtt tartani.

A nyugdíjpénztári díjak változásairól a portfolio.hu számolt be cikkében. Megtudjuk, hogy „a változás főleg a vagyonkezelési költségeken látható, a tagdíjfizetéskor felszámított költségek a legnagyobb pénztáraknál többnyire nem változtak”.

A szakértő elmondja, mire kell költenie a befektetőnek, ha nyugdíjpénztári taggá szeretne válni:

– a likviditási és működési költségre (a befizetett összeg nagyságától függően),

– a vagyonarányos befektetési díjra (a befektetett összegből)

– és a tagdíjra.

Minimális költséggel jár, ha a befektető taggá szeretne válni a kiválasztott önkéntes nyugdíjpénztárban. Pár ezer forintos költséggel kell számolnia ez esetben, és van olyan pénztár, ahol ez ingyenes is. A szakértő felhívja azonban a figyelmet, hogy számolni kell azzal, hogy a sávos költségek látszólag magasnak tűnhetnek, majd elmondja, hogy a„sávos költségelvonást úgy tudjuk csökkenteni, hogy magas tagdíjat fizetünk évente az önkéntes pénztári megtakarításunkba, ugyanis minél többet fizetünk be évente, annál kedvezőbb lesz a teljes befizetésre terhelt arányos költségelvonás.”

Legfontosabb elemnek pedig a vagyonarányos költséget emeli ki, amely a pénztárak teljes vagyonára vetített (a szerződésekben nem mindig szereplő) portfóliókezelési költsége.

Na, de jelenleg milyen hozamokban gondolkozhatunk?

Egy-egy pénztár kiválasztásakor a hozam lehet a legnagyobb vonzerő. Míg az elmúlt években igen jó hozammal számolhattak a befektetők, attól függően, milyen portfoliót választottak pénzüknek – 2016-ban akár 9 %-ot, 2017-ben akár 15 %-ot is elérhettek –, addig 2018-at a lejt menet jellemezte, sok esetben mínuszos hozammal kellett számolniuk a befektetőknek.

Természetesen a jelenlegi állapot nem vetíthető ki az elkövetkező tíz-húsz-harminc évre, hiszen a cél a hosszú távú megtakarítás, de mindenképpen érdemes körbejárni a témát, mielőtt belevágunk a nyugdíjcélú befektetésbe.

Hozzászólások