Joseph Daul

A szarvasmarha-tenyésztő, aki Európát irányítja


A francia Joseph Daul saját bevallása szerint csupán egy egyszerű kisvárosi gazda, aki szarvasmarha-tenyésztéssel és cukorrépa termesztéssel foglalkozik. Mindezek mellett ő az Európai Unió egyik legbefolyásosabb embere is, aki számos elnök és miniszterelnök mellett Angela Merkel német kancellárral is kiváló kapcsolatot ápol. Brüsszelen kívül kevesen tudják ugyan, de Daul az Európai Néppárt elnöke.

Politikai ellenfelei számos alkalommal kritizálták már azért, mert nem lép fel kellő határozottsággal az olyan Európai Néppárton belüli populistákkal szemben, mint az „illiberális demokrácia” szószólója, Orbán Viktor. Mindezek ellenére, Daul pártja széles körű támogatottságnak örvend, mindezt pedig óvatos és pragmatikus politikájának köszönheti.

Daul elsődleges célja, hogy fenntartsa az EU-ban kialakult status quót, és hogy továbbra is az Európai Néppárt maradjon az Unió meghatározó politikai ereje. „Ő nem az a fajta politikus, aki bárkit is kirúgna a pártjából, mivel továbbra is ő akarja irányítani Európa legnagyobb politikai csoportosulását” – árulta el egy európai parlamenti képviselő.

Egy Politico-nak adott szerdai nyilatkozatában Daul a következőket mondta: „Jó apához méltóan próbálom összetartani és egyengetni a családomat. Mindig is erre törekedtem. De néha minden apa dühbe gurul egy kicsit.” Később, a családdal kapcsolatos metaforáját Orbánra is alkalmazta: „Minden családban előfordulnak rosszcsontok, de ettől még nem tagadja ki őket a családjából az ember.”

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Hozzászólások