paprika

A szegedi paprika történetéről nyílt kiállítás az ópusztaszeri emlékparkban


A szegedi paprika termesztésének és feldolgozásának történetéről nyílt új állandó kiállítás az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban – közölte az intézmény marketingvezetője.

Kodácz Csengele elmondta, hogy a kiállítás célja átfogó, hiteles képet adni a fűszerpaprika termelésének meghonosodásáról és az őrlemény nagyüzemi előállításáról. Az eredeti ipartörténeti és tárgyi néprajzi emlékek bevezetik az érdeklődőt a paprikatermesztés- és termelés, illetve a fajtanemesítés történetébe.

A rotunda épületének harmadik emeletén berendezett tárlat anyaga az elmúlt két évtizedben a csongrádi megyeszékhelyen, a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeumban volt látogatható.
Az új ipartörténeti kiállítás jól kiegészíti az emlékpark korábban is látható bemutatóját. A skanzen szeged-alsóvárosi portáján található enteriőrökben ugyanis az érdeklődők megismerhetik egy paprikatermesztő parasztcsalád életmódját, a paprikatermesztés népi hagyományait.

A Dél-Alföldön minden bizonnyal a ferences szerzetesek voltak az elsők, akik fűszerpaprikát ültettek, először dísznövényként, majd később gyógyításra is használták. A paprikás pálinkával külsőleg rovarcsípéseket kezeltek, elfogyasztva pedig “a háromnapos hideglelés”, a malária gyógyítására volt kiváló.

A tengeren túlról a Balkánon keresztül érkezett fűszerpaprikát a 18. század második felében kezdték el nagyobb területeken termeszteni a Kárpát-medencében, a 19. század elején pedig a Szeged környéki tanyákon is megjelent, majd a térség egyik meghatározó kultúrnövényévé vált.

(MTI)

Hozzászólások