sofi osztondij

A tehetséget ki kell emelni!


A tehetség egy olyan adomány, ami csak kivételes embereknek adatott meg. Akik elhivatottságukkal, ösztönző szorgalmukkal szebbé teszik a világot, és páratlan tudásukkal, felfedezéseikkel előrelendítik a különféle tudományok szerteágazó területeit.
Szerencsére a Szegedi Tudományegyetem nem kevés ilyen kivételes hallgatóval büszkélkedhet, akik az egyetem december 5-ei tradicionális díjkiosztó ünnepségén átvehették eredményeik megbecsüléseként kitüntetéseiket. A díjazottak között vannak a Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány kiemelkedően tehetséges hallgatói is, akik számára a Sófi-ösztöndíjakat az ünnepség díszvendége, Miklósa Erika, Kossuth- és Prima Primissima- díjas, világhírű operaénekesnő nyújtotta át.

Miklósa Erika kivételes szakmai pályafutásával példaként állhat az ifjú tehetségek előtt: 19 évesen – minden idők legfiatalabbjaként – szerződtették a Magyar Állami Operaházhoz, A varázsfuvola Éj királynőjének szerepével meghódította a világ összes jelentős színpadát, Londontól kezdve, Párizson át egészen New Yorkig. Csodálatos karrierje mellett pedig felkarolja és támogatja a sporttal, a jótékonysággal és tehetséggondozással kapcsolatos ügyeket is. Ő volt az önkéntesség magyarországi nagykövete, 2012-ben Nemzetközi Fair Play díjat kapott, manapság pedig A Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsorban és a Partitúra című zenés ismeretterjesztő sorozatban találkozhatnak a TV képernyői előtt a Művésznővel.

miklosaerika
Miklósa Erika, az SZTE Rektori Hivatal Dísztermében a díjátadón

Miklósa Erika a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola konzervatóriumának (ma a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara) hallgatója volt Szegeden, így személyes kötődése révén számos jó emlék fűzi őt a városhoz. Többek között ezekről az élményeiről is mesélt a díjkiosztó ünnepség előtti kerekasztal beszélgetésen, a Városháza Házasságkötő termében az érdeklődő szegedieknek.  A közönséget pedig elbűvölte az énekesnő közvetlensége, humorral fűszerezett érdekes élettörténetei, melyekhez kiváló társnak bizonyultak beszélgetőpartnerei, Prof. Dr. Temesi Mária tanszékvezető egyetemi tanár (SZTE-ZMK), és Prof. Dr. Szalay István, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja és a Közéleti Kávéház kuratóriumi elnöke.
A kerekasztal beszélgetést Szives Márton, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Sófi Ösztöndíjas hallgatója tette teljessé fantasztikus ütőhangszeres játékával.

miklosa
Prof. Dr. Szalay István, Prof. Dr. Temesi Mária , Szives Márton és Miklósa Erika a Városházán

A másfél órás beszélgetést követően a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának Dísztermében folytatódott a program, ahol az egyetem kiválóságai vehették át elismeréseiket, köztük a Sófi Ösztöndíjakat is, az arra érdemes hallgatók.
A rendezvény kapcsán Miklósa Erika is megemlékezett azokról a mentorairól, tanárairól, akik nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy világhírű énekesnővé válhasson.

„Elsősorban meg kell, hogy említsem a felfedező tanáromat, aki szegedi származású volt, Dr. Maday Lilla, énektanárt, ő volt az első, aki felfedezett, mentorált és támogatott engem. Nem tehetős családból származom, a kották, a fellépő ruhák beszerzése nagyon nagy nehézségeket okoztak volna nélküle, ezeket mind tőle kaptam, nem is beszélve arról, hogy a szakmai alapokat tőle szereztem meg. A következő nagy mesterem, akihez irányított, szintén Szegedről, Berdál Valéria volt. Ő anno meghatározó alakja volt a zenei életnek, az operai életnek, fiatalkorában vezető operaénekesnő volt, nagyon jó színésznő és hihetetlen pedagógus. Jelentős alakja volt az én szakmai életemnek, a szintén szegedi, Gregor József is. Ha valakitől már kezdő és haladó művészként a legtöbbet kaphattam, mentorként, barátként, és kollégaként az ő volt. És ez nagyon fontos, hogy azok, akik már megtehetik, akik már nagyobb rálátással bírnak a szakmájukra, hogy a fiatal tehetségeket támogassák, a felfedezésük után is bizonyos nehézségi pontoknál továbblendítsék. Azt hiszem, hogy a mentorálásnak ez a legfontosabb része, hogy azokon a pici kis sorsváltó pontokon, amikor az ember nem tudja, hogy melyik a helyes út, kívülről valaki, ne is azt, hogy megmondja, merre menjek, mert azt úgyis én döntöm el, de hogy egyáltalán rávilágítson arra, hogy mi fog történni azon a két, három, vagy négy úton.”

sofisok
Prof. Dr. Szalay István, Miklósa Erika és Sófi József a díjazottakkal

A tehetséggondozásban Miklósa Erika is kiveszi a részét, hiszen munkája során azon is fáradozik, hogy a fiatal tehetségeknek átadhassa tapasztalatait, szakmai és életvezetési tanácsaival segítse a szárnybontogató művészek útját, illetve a fogyatékossággal élő sportolók pályáját támogassa mind erkölcsileg, mind fizikailag.
Mentorként céljaik megegyeznek Sófi Józseffel, a Sófi Ösztöndíj alapítójával, aki áldozatos munkájával segíti a Szegedi Tudományegyetem legkiemelkedőbb hallgatóinak szakmai előremenetelét.

sofisok
Miklósa Erika és Sófi József a díjazottakkal

„A tehetség, az nem tanulható, és ezért ki is kell emelni az igazán tehetségeseket. Hajlamos a mai világ arra, hogy automatizálja, gyári futószalaggá tegye minden területen az embereket, az életet, a szakmát, de nekem meggyőződésem, hogy nagyon nagy szükség van a valóban őstehetségek kiemelésére, kitüntetni őket, hogy jó példával járjanak a többi ember előtt.  Az embereknek kellenek az ikonok, az idolok, mert ha a tehetségeket elnyomjuk, és nem kiemeljük, akkor sajnos a többi embernek sem lesz egy olyan táplálkozási lehetősége, amiből erőt tudnának meríteni.” – vallja Miklósa Erika

A világhírű operaénekesnő azt is elárulta, hogy a jövőben azon dolgozik, hogy a Virtuózok égisze alatt egy olyan akadémiát hozzon létre, amivel, sokkal többrétű képzést nyújthat a tehetségeknek.

A Sófi Ösztöndíj 2018-as díjazottainak bemutatkozását már korábbi cikkünkben olvashatták, ami itt tekinthető meg.

Fülöp Tímea

Hozzászólások