telenor

A Telenor eladja közép-kelet-európai leányvállalatait


Egy ideje már szóbeszéd tárgya a magyarországi Telenor sorsa, sokan találgatták a felröppent hírek alapján, hogy a norvég anyavállalat valóban eladja – e a céget, és ha igen, ki lesz annak jövőbeli tulajdonosa.

Most már a Telenor hivatalos közleményéből tudható, hogy eladja a kizárólagos tulajdonában álló magyarországi, bulgáriai, montenegrói és szerbiai mobilszolgáltatóit, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatót is.

A vállalatokat a cseh PPF-csoport vásárolja fel 2,8 milliárd euróért, akik a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektetőjének számítanak.
A norvég Telenor már egy ideje tárgyalásokat folytathatott a PPF-csoport milliárdos tulajdonosával, Petr Kellnerrel, akinek a tulajdonában van már számos komoly ingatlanbefektetés mellett a Home Credit lakossági bank, amely az Egyesült Államokban, Kínában és Vietnámban tölt be jelentős szerepet, de a mobilszolgáltatás terén is vannak érdekeltségei: övé a Csehországban és Szlovákiában működő O2 mobilszolgáltató és többségi tulajdonosa a csehországi CETIN telekommunikációs hálózatnak is.

Alexandra Reich, a Telenor Magyarország vezérigazgatója az ügyfelek és partnerek megnyugtatásául elmondta, hogy a döntés semmilyen hatással nem lesz sem az ügyfelekre, sem a helyi partnereikre nézve, és a megszokott módon folytatják üzleti működésüket.

A cég már huszonnégy éve, 1994 óta aktív szereplője a magyar piacnak. Akkor még Pannon GSM néven ismerhették a vállalatot. A névváltoztatásra 2010. május 18-án került sor, azért, hogy a cég arculata egységesen tükrözze a nemzetközi vállalat által hordozott értékeket és előnyöket.

A Telenor magyarországi tevékenysége során számos elismerésben részesült már: 2007-ben a Legjobb Női Munkahelynek választották, s ugyanebben az évben elnyerte a Summa Artium Kortárs művészetért díjat is, kiemelkedő kultúratámogatói tevékenységéért.
2006-ban az üzleti életben tanúsított magatartásáért Üzleti Etikai Díjjal jutalmazták, 2004-ben pedig a Legjobb ügyfélszolgálat elismerését vehette át a cég.

A Telenor világszerte 178 millió ügyfelet tudhat magáénak, 12 piacon van jelen Skandináviában, Kelet-Közép-Európában és Ázsiában.

Magyarországon 2017-ben 157,8 milliárd forint volt az árbevétele a Telenor Magyarországnak, a szintén tavalyi adatok szerint pedig 3,125 millió előfizető választotta a mobilvállalatot.

Fülöp Tímea

A cikk olvasható a Csongrádhír 4. számában, a 3. oldalon is.

Hozzászólások