tuntiszeged

A vidékiek sem tétlenkedtek – tüntetés volt Szegeden is


Hatalmas, elsöprő tüntetéshullám indult Magyarországon alig egy hete, melynek kiváltó oka a rabszolgatörvény megszavazása volt, ugyanakkor úgy néz ki, ez még csak a kezdet. Több éves keserűség és düh tört a felszínre az emberekből, akik most már nem tudnak csendben tűrni tovább. S míg Budapesten estéről estére tömegek gyűlnek össze, hogy kifejezzék elégedetlenségüket, míg az ellenzéki képviselők (végre!), legyen az MSZP, LMP, DK, Jobbik, Párbeszéd, Momentum, összefogva, egy célért küzdenek, míg Hadházy Ákos és Szél Bernadett feltettek mindent egy lapra a magyar emberek jövőjéért, addig a vidék sem tétlenkedett.

Botka László szegedi polgármester bojkottot hirdetett a rabszolgatörvény ellen: „a szegedi önkormányzat garantálja, hogy nem él a rabszolgatörvényben rögzített 400 túlóra lehetőségével. A szegedi rendelet tizennégy önkormányzati tulajdonú vállalatra vonatkozik, amelyeknek összesen 2000-nél is több alkalmazottja van. Rájuk biztosan nem fog vonatkozni a Fidesz által kierőszakolt rabszolgatörvény” – olvasható a közleményben
Botka László ugyanakkor arra kéri a munkáltatókat és a többi önkormányzat vezetőjét, hogy kövessék a példáját, és hozzanak hasonló határozatokat. A kezdeményezéshez szinte azonnal csatlakozott is már Budapest XV. kerülete.

Közben, az elmúlt hétvégén sorra tüntettek a vidéki városokban is, így Pécsett december 14-én demonstráltak a Momentum szervezésében, ahol Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő is beszédet mondott, vasárnap, december 16-án pedig egyszerre voltak megmozdulások Győrben, Miskolcon, Debrecenben, Békéscsabán, Egerben, Veszprémben, és Szegeden is.

A szegedi tüntetés Nem dolgozok Orbánnak heti hat napot címmel zajlott, főszervezője  Kovács Tamás Balázs, a Párbeszéd Magyarországért szegedi elnöke volt. A demonstráció a Rákóczi térről indult, s onnan sétáltak át a demonstrálók az Aradi vértanúk terére, a Dugonics és Dóm tér érintésével. A hideg, télies időjárás ellenére nagyjából ezren tiltakoztak a rabszolgatörvény ellen, szemmel láthatóan sokkal több ember fejezte ki egyet nem értését a kormánnyal szemben, mint a korábbi tüntetéseken, ami jól reprezentálja, a szegedieknél is betelt a pohár, nem kérnek a kormány elnyomó törvényeiből.

A tüntetés moderátora, Györgyey János, biológus, kutató már a rendezvény elején beszámolt az Európai Ügyészséghez való csatlakozás fontosságáról, hiszen csak így állítható meg a hatalmas méreteket öltő korrupció, az uniós pénzekkel való visszaélés. Megtudtuk azt is, hogy felkérték Lázár János és B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselőket is, hogy szóljanak a szegediekhez a tüntetés keretein belül, de egyikőjük sem tisztelte meg a tiltakozókat a jelenlétével.

Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő beszédében arra kérte az önkormányzatokat és cégeket, hogy csatlakozzanak Botka László rabszolgatörvény elleni bojkottjához, Mihálik Edvin, a Momentum szegedi elnöke a folytatásra biztatta az embereket, mert addig kell az utcán maradniuk, amíg a kormány vissza nem vonja a rabszolgatörvényt.
Tarnay Kristóf, a Szegedi Civil Háló alapítója a Fidesz-propagandáról beszélt a médiában, a kormány utasítására hazugságokat gyártó, uszító lapokról, amelyek az állami hirdetésekből tartják el magukat, vagy egyáltalán azért léteznek, hogy az állam üzenetének legyen felülete. Tarnay Kristóf azt is hozzátette, a legnagyobb baj például a migráns – kérdést illetően, hogy a menekültválság valós probléma, viszont a kormány folyamatos támadó hozzáállása nem teszi lehetővé, hogy erről érdemi vita kialakuljon, a legrosszabb, hogy elérték, hogy tabu témának számítson.
Tordai Bence országgyűlési képviselő, a Párbeszéd Magyarországért országos elnökségi tagja is felszólalt, akinek köszönhetően élőben nézhettük végig a rabszolgatörvény parlamenti szavazásának ellenzéki bojkottját. Beszédében felhívta a figyelmet a pártatlan sajtó fontosságára, illetve arra biztatta az embereket, hogy „Csináljatok ti is médiát!”, azaz a mai technikai megoldásokkal már bárki írhat, gyárthat érdemi, valós tartalmakat és akár a közösségi portálokon keresztül el tud vele érni rengeteg embert, aki fogékony az igazságra.

A legnagyobb fegyver a kezünkben, amellyel felléphetünk az Orbán – kormány ellen az összefogás erejében rejlik. Ez vonatkozik ugyanúgy az ellenzéki képviselőkre, akik végre jó példával járnak elő, és a civil társadalomra egyaránt. Csak így lehet megfékezni ezt a kormányt, ahol a szabályok be nem tartásával szavazzák meg a rabszolgatörvényt, tudomást sem véve az azt körülölelő hatalmas tiltakozásokról, ahol sípszó közepette megszavazták a közigazgatási különbíróságokat, ahol ugyebár a Fidesz által delegált tagok fognak a Fidesznek tetsző ítéleteket hozni, és ahol a köztévé szóba sem áll a köznéppel, akik akaratuk érvényesítéseként mindösszesen 5 pontot szeretnének beolvastatni.

Végezetül álljon itt az ellenzéki megmozdulás petíciója, amely miatt Hadházy Ákost, és Szél Bernadettet is kidobták az MTVA székházból:

Követelik:
A túlóratörvény azonnali visszavonását,
kevesebb rendőri túlórát,
független bíróságokat,
Európai Ügyészséget,
független közmédiát.

 

A képek a szegedi tüntetésen készültek.

 

Hozzászólások