rendszám

A zöld rendszámos autók kiváltsága


Ingyenes parkolás Budapest belvárosában? Csak egy zöld rendszámos elektromos autó kell hozzá. Jelenleg és a közeljövőben sem tervezik, hogy változtatnak ezen a szabályozáson a jogalkotók. De mi ezzel a gond?

Egyre több tulajdonosa van a zöld rendszámos autóknak: míg 2016-ban 1010-et, 2017-ben 2211-et, addig 2018. november végéig 5769 darabot állítottak a forgalomba, számol be róla a vezess.hu. A környezetvédelemi szempontokat szem előtt tartva egy 2015-ös kedvezményrendszer alapján a tisztán elektromos meghajtású (min. 25 km-es elektromos hatótávval) és a hatótávnövelő belső égésű motorral felszerelt autók (min. 50 km-es elektromos hatótávval) ingyenes parkolást élvezhetnek a fizetős parkolóhelyeken.

A gond ott kezdődik, hogy sok esetben a zöld rendszámos autók (legalább a kétharmaduk) felhasználják a benzinnel vagy gázolajjal működtetett motorjukat is, amivel ugyanúgy hozzájárulnak a légszennyezéshez. Emellett arra a visszásságra is felhívja a figyelmet a téma elemzője, hogy mivel a budapesti belvárosi parkolók nagy része szinte 100 %-os kihasználtságú, és ebből az ingyen parkoló elektromos autók egyelőre a rendelkezésre álló parkolóhelyek 5-10 %-át veszik igénybe, azért a többi, parkolóhelyet kereső autó több időt fordít a parkolóhely-keresésre, így sokkal több káros anyagot bocsát ki az autójával.

A visszaélések is bőven adódnak az ingyenes parkolás kimaxolása érdekében: az elemző beszámol arról, hogy egyre több szemet szúró eset figyelhető meg, kezdve azzal, hogy az elektromos autók a töltőállomásoknál kialakított parkolóhelyeket arra használják fel, hogy akár egész nap (a feltöltés után is) a kijelölt helyen hagyják az autóikat. De arra is akad példa, hogy az autókereskedők az eladásra kínált zöld rendszámos autóikat a telephelyük előtt található közterületi parkolóhelyek elfoglalásával ingyen reklámozzák. Az autómegosztó cégek is megtalálták a számukra ideális, ingyenes parkolási lehetőségeket: a közterületi parkolóhelyeken parkoltatják a közel 300 újonnan forgalomba helyezett villanyautójukat.

Mi a megoldás a visszásságok kiküszöbölésére?

Egyelőre semmi, tudjuk meg az elemzőtől, hiszen alapvető közérdeket szolgál, hogy egyre több elektromos autó jelenjen meg az utcákon, és ezáltal egyre inkább csökkenjen a káros anyagot kibocsátó autók száma. Tehát az ingyenes parkolásuk megszüntetésének érdekében nem kíván a jogalkotó továbbra sem lépéseket tenni. A megkérdezettek hozzáteszik, csak akkor helyezik előtérbe ez irányú intézkedéseiket, ha az arány (villanyautó/robbanó motoros autó) jóval nagyobb mértékben megváltozik az elektromos autók javára, és ezáltal újra kell gondolniuk a parkolási körülmények biztosítását.

Fotó: MTI/MARJAI JÁNOS

Hozzászólások