Fake news

Akkorát mentek a magukat hírportálként prezentáló blogok, hogy a fal adta a másikat – nagyon aggódunk mindenkiért (katt)


Elnézést a clickbait címért! Álhírek, magukat függetlennek kikiáltó oldalak, balliberális médiatúlsúly, jobbos propaganda. Nehéz eligazodni a rengeteg információ és weboldal között, azok hitelességén valamint a mögöttük meghúzódó politikai szándékon. Olykor persze igen egyértelmű, hogy honnan is fúj a szél.

A XXI. század infódömpingje a nyakunkba szakadt, nincs mit tenni, valahogy alkalmazkodni kell az új helyzethez. Sokan bizony nem tudnak ezzel mit kezdeni, valakik pedig egyenesen ki is használják a szituációt. Saját meglátásom szerint a digitális bevándorlóknak nehezebben megy a feladat, mint az interneten szocializálódott fiatalabb korosztálynak. A hangsúly általában ott van, hogy a fiatalokra mennyi veszély les az ádáz interneten, arról már kevésbé szól a fáma, hogy az idősebb korosztály is játszi könnyedséggel sétálhat bele az internet sötét bugyraiba. Az egyik álhíroldal után bukkan fel a másik, mintha muszáj volna. A kevésbé edzett internetezők pedig könnyen beleesnek a csapdába és a közösségi oldalukon már útjára is bocsátják a cifrábbnál cifrább cikkeket, hadd lássa minden ismerősük, ő milyen elképesztő dolgot talált az interneten.

Van egy másik jelenség is, a magukat hírportálként prezentáló blogok, amik azért az álhír gyártás és terjesztés mocskos művészetéből is kiveszik az osztályrészük. Erre egy jó példa a balramagyar.hu, ami a hazai kattintásvadász címadás netovábbja. Tudom, kellenek a klikkek, de ami túlzás, az túlzás. Csak úgy repkednek a jelzőkkel teletűzdelt rejtélyes címek, no meg a katt a fotóért, a cikkben a részletek stb., ezzel pedig mintha az olvasóközönségük képességeit is lebecsülnék. Ki hinné, hogy a címben emlegetett kép, amin „százezrek háborodtak fel” benne a lesz a cikkben, esetleg részleteket találhatunk az adott témáról?

Az álhírek sem állnak távol tőlük. EGY BUDAPESTI HAJLÉKTALAN FÉL PERC ALATT TETTE TELJESEN NEVETSÉGESSÉ ORBÁN VIKTORT! EGY EGÉSZ ORSZÁG BÜSZKE LEHET RÁ! – olvashatjuk az igen kreatív címet, ami biztos vagyok benne, hogy egy jó pár kattintást hozott, bár az oldal megítélésén rontott, legalábbis remélem. Nos, a képen egy hajléktalan látható, ahogy egy kartonlapot tart maga elé, amin ez olvasható: stadionra gyűjtök.

Remek Photoshop (vagy Paint) teljesítmény
Remek Photoshop (vagy Paint) teljesítmény

A baj csak ott kezdődik, hogy a betűk igen furán mutatnak, mintha egy óvodás szórakozott volna kicsit a Paintben. Pár kattintással könnyen kideríthető, hogy ez bizony egy baromi nagy kamu. Egy videóból lett elcsípve egy képkocka, majd a kartonlapon át lett írva a szöveg.

 

Ezt nem ismerték fel az oldal szerkesztői, vagy nem is akarták. Persze arra hivatkoznak, hogy olvasójuk küldte nekik a képet. Ha ez valóban így van, amit azért kétlek, nem ártana utánanézni mit is teszünk ki a saját oldalunkra. Ha nekem sikerült másfél perc alatt felgöngyölíteni ezt az ügyet, az oldal szerkesztői is belefeccölhettek volna, akár kétszer ennyi időt is. De a szavahihetőség és megbízhatóság úgy fest nincs terítéken náluk. A balramagyar.hu-val szorosan együttműködő Hír Hugó szlogenje így hangzik: A tollforgató felelőssége az igazság! Jobb lenne, ha hallgatnának a saját tanácsaikra.

Hasonlít a helyzet egy korábbi, Origon megjelent kép történetéhez. A cikkben azon akadt ki a névtelen szerző, hogy egy migráns a párizsi metróban vizelt, és ezt képpel is bizonyítja. A bibi csak ott van, hogy a kép évekkel a cikk megjelenése előtt készült, ráadásul New Yorkban. Persze az Origo a kormányszócső egyik kiemelkedő képviselője, ezzel pedig bőven kiszolgálták a kormány narratíváját migránsügyben.

Az egyik cím, amin a napokban  megakadt a szemem a balramagyar.hu-n így szól: ÉLŐ ADÁSBAN VÉGEZTE KI KRUG EMÍLIA A KOCSMAI STÍLUSBAN HŐZÖNGŐ PUZSÉR RÓBERTET (VIDEÓVAL). Puzsér Róbert eléggé megosztó személyiség, szerintem sokan nem hallják meg mit is mond attól, ahogy mondja. Viszont, ha nem lenne ilyen stílusa kevesebben figyelnének rá. Egy ördögi kör ez. Mivel élesen bírálja a magyar baloldalt nem csoda, hogy ezeken az oldalakon is megkapja a magáét. Ha azt hisszük, hogy a karaktergyilkosság a jobboldali sajtó privilégiuma, gondoljuk át még egyszer. De térjünk vissza a cikkre, ami egy ATV-s interjú alternatív értelmezését tartalmazza, hogy beleilljen a balramagyar.hu kialakított narratívájába.

A videót szemügyre véve kiderül, a kivégzés elmaradt, ha pedig ez a kocsmai stílus, akkor bizony mi nem ugyanazokat a vendéglátó egységeket látogattuk a cikk címének kreálójával. Azonban a kommentekből ítélve pontosan kiszolgálta azt a réteget, amelyiket megcélzott. A főleg idősebbekből álló balos csoportot, akiknek gyakorlatilag az egész oldal szól. Elég csak megnézni a videó Youtube kommentjeit, ami már egész más képet mutat, hiszen ott nem csak a balramagyar.hu olvasóközönsége gyűri aktívan a klaviatúrát.

A balos oldal a bulvárba is szívesen beleveti magát. Igaz, hogy az egyik cikkben még Rogán Antal elmeállapotát feszegetik, egy másikban már arról írnak, hogy a felesége melltartó nélküli pózolt. Gyűlölünk mindent, amit a Fidesz csinál, de azért Rogán Antal feleségének mellei miatt kattints már rá, hogy gyűljön a klikk. Érdekes gondolatmenet. Az én gyomrom nem veszi be, másé lehet. Jajj, meg amúgy is, hogy elhízott Friderikusz, fel sem lehet ismerni!

A balramagyar.hu legalább felvállalja, hogy egy szociáldemokrata véleményblog, még ha ezt igen apró betűkkel is teszi meg az oldal legalján. Akárhogy kerestem, egy szerző nevét sem sikerült megtalálnom, a névtelenség kényelméből persze könnyebb megkérdőjelezhető dolgokat tenni. Zárásként annyi írnék, hogy ne balra magyar, de jobbra se, inkább középre!

Pete Tamás

Hozzászólások