manbearpig

Állat – ember hibridek, azaz amikor a tudomány felülírja a természetet


Biztosan sokaknak ismerős a népszerű rajzfilmsorozat, a South Park, mely egyik epizódjában egy kitalált élőlény nyomait kutatják, a medvedisznóemberét.

Nos, ez az abszurd feltételezés, hogy emberek és állatok hibridjei léteznek, ma már sokkal inkább tűnik valóságnak, mint egy képtelen rajzfilmbeli fikciónak.

2017-ben ugyanis a kaliforniai Salk Institute biológusai sertés-ember hibrideket hoztak létre, melyeket szervátültetéseknél hasznosíthatnak, s most, ugyanilyen célból a Stanford Egyetem kutatói alkottak meg újabb ember – állat hibrideket.

A kísérlet eredményeit ugyan még nem publikálták, de beszámoltak az ígéretes lehetőségről az American Association for the Advancement of Science (AAAS) texasi ülésén.

A kutatók elmondása szerint a kísérlet célja, hogy az emberi sejtek felhasználásával átültetésre alkalmas szerveket növesszenek az állatokban, s a kísérlet sikeressége esetén, a beültetés után, a páciensek immunrendszere nem támadná meg a szervdonort.

A tudósok vizsgálatuk során itt nem sertéseket használtak, hanem birkákat, ugyanis a juhok mesterséges megtermékenyítése egyszerűbb, mint a sertéseké, illetve a szerveinek mérete is sokkal inkább hasonló az emberéhez.

A kísérlet során emberi őssejtekre volt szükség, amely segítségével lehetséges a kívánt szerv, például a máj létrehozása. Ezután módosították a birkaembriók genetikáját, ahhoz, hogy meggátolják az érintett emberi szerv állati megfelelőjének növekedését. Utolsó lépésként az őssejteket hozzáadták a birkaembriókhoz, ahol azok 28 napon keresztül fejlődtek.

Ha a művelet sikerrel jár, akkor ezeket a génmódosított embriókat élő állatokba ültetnék be, ahol megindulhat a kívánt szerv kifejlődése, növekedése.

Mint látható, az őssejt kutatás jelentősége a gyógyászatban rendkívül meghatározó, ugyanis csak ezek a sejtek képesek különböző típusú szöveti sejtekké átalakulni, ezáltal pótolni a károsodott sejteket, szöveteket, így a köldökzsinórvérből kiválasztott őssejt alkalmas a jövőben szervek pótlására, regenerálására.
A baj csak az a használatukkal, hogy a terápia során nincs arra garancia, hogy éppen a megfelelő típusú sejtekké fejlődnek, nagy a kockázata annak, hogy tumorsejtek alakulnak ki.

Jelenleg átültetésre alkalmas szerveket még nem sikerült a kutatóknak létrehozni, de nincsenek messze a céltól, a kérdés csupán, hogy a tudomány valóban felülkerekedhet – e a természeten, s ezzel egészen futurisztikus ajtókat tárhat -e ki az orvostudomány kapuján, jogunk van e istent játszani, ha azzal emberéleteket menthetünk meg.

Fülöp Tímea

A cikk a Csongrádhír 3. számában, a 12.oldalon is olvasható.

Hozzászólások