Almási Éva

Almási Éva


Almási Éva vagyok, a Természettudományi és Informatikai Kar másodéves mesterképzéses biológus hallgatója. Nagyjából 3,5 éve kezdtem el szakdolgozóként dolgozni az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában a Gomba Genomika és Evolúció kutatócsoportban Dr. Nagy László és Dr. Krizsán Krisztina vezetésével.

Csoportunk a komplex soksejtűség kialakulásához vezető genetikai változásokat igyekszik felderíteni.

Saját kutatásom a másodlagosan egyszerűsödés genetikai hátterére összpontosul. Az evolúciós folyamatokat általában progresszívnak képzeljük el, amely mindig egy egyszerűbb rendszertől egy komplexebb felé tendál. Ennek ellenére az evolúció során számos esetben a leszármazott élőlény az ősénél egyszerűbb, tehát komplex jellegek eltűnhetnek. Az ilyen folyamatok mozgatórugója illetve előnye rendkívül nehezen belátható. Munkám során egy termőtest-képző gomba modellrendszeren igyekszem megérteni, hogy az általam vizsgált másodlagos egyszerűsödési esemény lehetett-e adaptív, azaz a folyamat szelekciós nyomás hatására alakulhatott-e ki.

Témavezetőim hatalmas támogatásának köszönhetően számos alkalommal vehettem részt nemzetközi és hazai konferenciákon, kétszer elnyertem a Nemzeti Tehetség Program pályázati támogatáságát, illetve kétszer Köztársasági Ösztöndíjban is részesültem.

A közeljövőben szeretnék rövidtávú kutatási lehetőségekre pályázni, hogy más csoportokban tanulhassak és dolgozhassak tovább a témámon. Ezt követően doktori képzésben szeretnék részt venni, és remélem, még nagyon sokáig foglalkozhatok evolúcióbiológiával.

Hozzászólások