szőlő

Amerikai cég fogja hasznosítani a magyar szabadalommal védett baktériumtörzset


A Szegedi Tudományegyetem Mikrobiológiai tanszékének kutatói fedezték fel és szabadalmaztatták azt a baktériumtörzset, amely a zöldség – és szőlőtermesztésben nagy károkat okozó baktérium – és gombaellenes védekezésben nyújthat hatékony segítséget.

Az új baktériumtörzset a Certis, az USA egyik legnagyobb biokontroll készítményeket forgalmazó cége fogja új termékéhez világszerte hasznosítani és forgalmazni.

Az SZTE kutatói már évek óta foglalkoznak olyan mikroorganizmusok vizsgálatával, kutatásával, amelyek segítségével kiválthatóak lennének a szintetikus kémiai vegyszerek használata a mezőgazdaságban.

Az új baktériumtörzs elsősorban a paradicsom, paprika, saláta és káposzta biotermesztése során alkalmazható, olyan mikrobákkal szemben, amelyek a növények föld feletti és földalatti részét támadják.

Mivel a törzs jól tűri a magas rézszintet, ezért eredményesen használható réztartalmú szerekkel kezelt talajban is, ezért megfelelő a szőlőtermés védelmére is.

A biokontroll alapú védekezés egyre nagyobb hangsúlyt kap világszerte, hiszen ezeknek a szereknek a használatával csökkenthető a kémiai vegyszerek által okozott emberi egészségre káros, és a környezetre is káros hatások. – írta a szabadfold.hu

Hozzászólások