hajléktalan

ÁSZ-ellenőrzés indul több hajléktalanokkal foglalkozó szervezetnél


Néhány nappal a hajléktalanok életvitelét érintő törvény hatályba lépése előtt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálni kezdte a segítő szervezeteket – tudta meg a Népszava.

Az ÁSZ a fedél nélkülieket gondozó szervezeteknél indított ellenőrzést. Az érintett civilek azt mondták a lapnak: a héten kapták meg az adatbekérő levelet, amire öt munkanapon belül kell válaszolniuk.

Hétfőn lép életbe az „életvitelszerűen közterületen tartózkodást” tiltó alaptörvény-módosítás. A Mérce.hu információi szerint nagyszabású rendőrségi akció készül jövő hét elején a törvény miatt.

Szerda óta a rendőrök szórólapokon tájékoztatják az utcán élőket a jövő héttől életbe lépő változásokról, amiben leírják: felszólíthatják őket, hogy hagyják el a helyszínt, és ha nem tesznek ennek eleget, vagy kilencven napon belül négyszer fel kell szólítani őket, szabálysértési eljárást indítanak ellenük.

A szórólapokon menhelyek elérhetőségei mellett a rendőrség tanácsai is megtalálhatók: „Az utca ne legyen a lakása”, „A közterületet rendeltetésszerűen használja”, valamint “Előzzük meg közösen, hogy szabálysértés elkövetője legyen.”

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Hozzászólások