sófi

Átadták a legjobb biológushallgatók részére a Sófi ösztöndíjakat


Hogyan működik az agyunk? Milyen titkokat rejt a tüdő, a hasnyálmirigy vagy éppen a központi idegrendszerünk kutatása? Hogyan kezelhető az egyik leggyakoribb veleszületett genetikai betegség, a cisztás fibrózis?

Előadásaikban többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ és mutatta be kutatási eredményeit az a 11 biológus kutató-hallgató, akik tudományos munkájukkal versenybe szálltak az idei Sófi József ösztöndíj elnyeréséért.

Az ösztöndíj alapítója, Sófi József, önerőből hozta létre tizenhét évvel ezelőtt, 2001-ben a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítványt, mely azóta is küldetésének tekinti a Szegedi Tudományegyetem legkiemelkedőbb és legtehetségesebb hallgatói pályájának támogatását.

A Sófi-ösztöndíjas biológushallgatók már korábban is bizonyították rátermettségüket, kiemelkedő karriert futottak be eddigi pályájuk során, hazai és nemzetközi körökben is elért szakmai sikereik bizonyítják, hogy a Sófi ösztöndíj elnyerése garanciát jelent egy-egy pályázó tudomány iránti elkötelezettségére, és választott kutatási területének innovatív fejlesztésére.

A Sófi Alapítvány 2018. évi tudományos ösztöndíj konferenciájának díszvendége Prof. Dr. Gallé László Széchenyi-díjas biológus, a hazai és nemzetközi ökológia egyik legkiemelkedőbb alakja, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Ökológiai Tanszék korábbi Tanszékvezető Egyetemi tanára, az SZTE Sófi Alapítvány Kuratóriumának Tagja volt. Mellette Prof. Dr. Vígh László, Akadémikus, Egyetemi tanár (MTA SZBK, Biokémiai Intézet) és Dr. Puskás László, az MTA SZBK Funkcionális Genomika Csoport Vezetője, az Avicor Kft. és az Avidin Kft. Ügyvezető Igazgatója voltak.

Prof. Dr. Gallé László
Középen: Prof. Dr. Gallé László

A konferencia során minden pályázónak 10 perc állt a rendelkezésére, hogy bemutassa a rangos zsűri képviselőinek kutatásuk eredményeit, majd ezt követően egy rövid vita keretében mind a zsűri tagjainak, mind pedig a közönségnek lehetősége nyílt feltenni a témához fűződő kérdéseiket.

„Ahogy a korábbi évekre is jellemző volt, idén is kiváló pályamunkák érkeztek be. Gyakorlatilag a biológia szinte minden területéről vannak pályázó hallgatók, akik munkájának színvonala olyan magas, hogy kutatásaikat akár egy külföldi rangos konferencián is előadhatnák.” – számolt be Sófi József az előadások tapasztalatairól.

„Jónak éreztem az előadásomat, beleadtam mindent és szerintem érthető volt, élvezhető. Én legalábbis nagyon élveztem.
A vitán nagyon jó kérdéseket kaptam, olyan kérdéseket tettek fel, amit nem mondtam el az előadásom során, de szerintem megválaszoltam őket. Éreztem, hogy tetszett nekik, érdekelte őket a téma, mert sok kérdést tettek fel.”-
osztotta meg élményeit az eredményhirdetés előtti izgalmas percekben Papp Noémi, harmadéves biológushallgató, aki kutatásában tavaly augusztus óta foglalkozik a hasnyálmirigy működésével.

Noémi munkájának elismerése sem maradt el, hiszen a konferencia eredményeit összefoglaló díjátadón kutatásával, a mesterszakos hallgatók közül a harmadik helyet érdemelte ki. Második helyen Börzsei Denise végzett, míg a legjobbnak  Almási Éva munkáját ítélte a zsűri.

„Három és fél éve zajlik ez a kutatás, mely során olyan élőlényekkel foglalkozom, amik másodlagos egyszerűsödésen mentek keresztül az evolúció során, tehát az őseik komplexebbek voltak, mint ők maguk és ennek nem tudjuk az evolúciós mozgatórugóját, hogy ez miért jó, miért adaptív, hogy egy leszármazott egyszerűbb, mint az őse.
Témavezetőim, Dr. Nagy László és Dr. Krizsán Krisztina voltak. Nagy László korábban már kétszer, egyszer mester kategóriában, egyszer pedig PhD kategóriában elnyerte a Sófi ösztöndíjat, így ő egy igazi inspiráció volt számomra, egy remek témavezető, csoportvezető, akitől rengeteg mindent tanultam, és nagyon sok támogatást kaptam. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy született a csoportban még egy Sófi díjunk.” –
árulta el Éva, miután átvette a trófeát, mely egy vándortrófea, a következő egy évben Éva büszkélkedhet a kitüntetéssel, amely jövőre ugyanígy új tehetséges tulajdonosára száll majd.

sófi díj

A PhD kategóriában is szoros versenyről számolt be a zsűri. Itt harmadik helyen Molnár Kinga végzett, a második helyezéssel Kozma Mihály munkáját értékelte a zsűri, míg a legjobb pályamű, a vándortrófea új tulajdonosa Molnár Árpád lett.

„Az SZTE TTIK Növénybiológiai tanszékén dolgozom, ez már a második Sófi ösztöndíjam. Mesterszak második évfolyamában ugyanis sikerült megszereznem a mesterszakos trófeát, tavaly újra próbálkoztam, de csupán egy harmadik helyre lett elég, de idén, mint látható sikerült az első helyezést is elérnem.” – büszkélkedett méltán kiérdemelt trófeájával Árpád.

Sófi ösztöndíjjal az Alapítvány nemcsak a kiemelkedő biológus hallgatókat jutalmazza, ugyanúgy küldetésének tekinti a szegedi egyetem bármely karán tanuló tehetséges fiatalok pályájának támogatását, mentorálását.

Sófi József egyedülálló és önfeláldozó munkáját már számos díjjal jutalmazták: 2008-ban Kármán Tódor-díjjal (a társadalmi felelősségvállalás területén adható legrangosabb állami kitüntetés), 2007-ben megkapta a Szegedi Tudományegyetemért Mecénás díjat, 2011-ben az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Mecénás díját, 2012-ben a Szegedért Alapítvány társadalmi-állampolgári díját és 2015-ben Szeged Város Közgyűlésének hivatalos kitüntetését, a Szegedért Emlékérmet.

Fülöp Tímea

A cikk a Csongrádhír 4. számában, a 2. oldalon is olvasható.

 

 

 

Hozzászólások