Polt Péter

Az EU további vizsgálatokat helyezett kilátásba az Elios-ügyben


Az Európai Unió újabb nyomozást rendelhet el azzal az állítólagos korrupciós üggyel kapcsolatban, amelyben Orbán Viktor veje is érintett, annak ellenére, hogy a magyar Nemzeti Nyomozó Iroda november 6-án bűncselekmény hiányában megszüntette az OLAF által kezdeményezett nyomozását.

„2017-ben az OLAF megvizsgálta, hogy történtek-e közbeszerzési csalások azon a magyar Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében végrehajtott 35 közvilágítási projekt kapcsán, amelyet az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozott”, nyilatkozta a Politiconak az Európai Csalás Elleni Hivatal egyik szóvivője.

„Az OLAF által lefolytatott vizsgálat nemcsak hogy komoly szabálytalanságokat tárt fel a projektek többségénél, de érdek-összeférhetetlenségre is talált bizonyítékokat. Még ha a nemzeti hatóság nem is indított eljárást bűncselekmény ügyében, az OLAF-jelentés fényében elképzelhető, hogy az EU a támogatás visszafizetésére kötelezheti Magyarországot.”

A kérdéses cég, az Elios Zrt., a feltételezett szabálytalanságok előfordulásának idején Tiborcz István tulajdonában állt. Tiborcz, aki Orbán Viktor legidősebb lányának, Orbán Ráhelnek a férje, rövid időn belül Magyarország legsikeresebb üzletemberévé nőtte ki magát, ami komoly kérdéseket vet fel azt illetőleg, hogy vajon a miniszterelnökhöz fűződő kapcsolata szerepet játszhatott-e hirtelen felemelkedésében.

A magyar állam abbéli döntése, hogy ejtette az Elios-ügyet, nem maradt visszhang nélkül Brüsszelben. Az Európai Bizottság a napokban jelezte, hogy folytatni kívánják a vizsgálatot.

Ingeborg Gräßle európai parlamenti képviselő meglepőnek titulálta a magyar hatóságok döntését. „Ez a fejlemény tovább erősíti a magyar bűnüldöző hatóságok függetlenségével kapcsolatos kételyeket, valamint megerősíti egy olyan szervezet igényét, amely valóban képes lesz megvédeni az EU pénzügyi érdekeit a jövőben, ugyanis Magyarország és több más nagy kedvezményezett sem hajlandó csatlakozni a jelenlegi egyetlen független európai vizsgálati szervhez, az Európai Ügyészséghez.”

(politico.eu)
Fotó: Polt Péter, legfőbb ügyész MTI/Soós Lajos

Hozzászólások