euro

Az Európai Bizottság felvázolta az euró globális státuszának növelésére irányuló tervét


Szerdán közzétett „ajánlásában” az Európai Bizottság körvonalazta azon pontokat, amelyeket az Európai Uniónak meg kell lépnie annak érdekében, hogy az euró a nemzetközi színtéren erősebbé válhasson.

Az említett ajánlásból kitűnik, hogy az EU függetleníteni kívánja magát az amerikai dollártól, ugyanis az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump és az Unió között kialakult kereskedelmi feszültség negatívan befolyásolja a globális gazdaságot.

A közlemény megállapítja, hogy például az energiaipari cégek az esetek 80 százalékában dollárban határozzák meg és fizetik ki az egymás közti tranzakcióikat, továbbá a befektetők zöme is az USA pénznemét használják derivatív ügyleteik lebonyolítására.

Annak érdekében, hogy az euró szerepét felpozícionálják, az Európai Bizottság bejelentette, hogy jövő nyárra számos nyilvános konzultációt tervez.

Az első ilyen konzultáció arra fog fókuszálni, hogyan lehetne az eurót kedvezőbb helyzetbe hozni az olaj- és gázügyletek terén, míg a második a repülőgépipar, a harmadik pedig a nyersanyagpiac feltérképezését fogja megcélozni.

Utalás történt még egy további konzultációra is, amely annak a lehetőségét vizsgálná, hogy miként lehetne az eurót megerősíteni a devizapiacokon.

A Bizottság azonban azt is elismerte, hogy az euró még mindig egy relatíve fiatal pénznem, és hogy az eurózónának tovább kell integrálódnia ahhoz, hogy valutáját komolyabban lehessen venni.

„A Gazdasági és Monetáris Unió megvalósítása … nem csupán az EU növekedésének és stabilitásának előmozdítása miatt szükséges, hanem — a mai globalizált világban — Európa autonómiájának megőrzése érdekében is fontos projekt” – nyilatkozta Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa.

(politico.eu)

Hozzászólások