pisztoly

Az olasz kormány lazít a fegyvertartás szabályain


Matteo Salvini választási ígéretét betartva megkönnyítette a lőfegyverhez jutást. Olaszországban a fegyverviselés iránti igény rohamosan növekedett az elmúlt évek során. Egy 2015-ös felmérés szerint a lakosság 26 százaléka szeretett volna lazítani a fegyverhez jutás feltételein. A legfrissebb kutatások szerint ez a szám ma már 39 százalék. A döntést az alacsonyan iskolázottak és az idősek támogatják legnagyobb mértékben. A középfokú végzettséggel sem rendelkezők 51 százaléka egyetértett a döntéssel, míg a 65 év felettiek 41 százaléka.

Az olasz lakosság által birtokolt fegyverek számáról nem áll rendelkezésünkre pontos adat. 2017-ben 1,4 millióan rendelkeztek fegyverviselési engedéllyel, ami közel 14 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Ez az adat azonban nem tartalmazza a vadászatra és sport célokra használt eszközöket, mivel ezekhez különböző engedélyek szükségesek. Mindent összevetve nagyjából 4,5 millió olasz állampolgár tart lőfegyvert az otthonában.

Fegyverviselési engedélyt csak 18 év feletti, büntetlen előéletű és mentálisan egészséges személy kaphat. A fegyvervásárlásokat pedig 72 órán belül jelenteni kell a rendőrségen. Erre mostantól az interneten keresztül is van lehetőség. Fontos változás továbbá, hogy vadászatra félautomata fegyvereket is lehet használni és nagyobb kapacitású tárakat is forgalomba hozhatnak. A vadász és sport engedélyeket öt évente meg kell újítani.

A fegyverviselés korlátozását Olaszországban Benito Mussolini kezdte 1931-ben és a fasiszta rezsim bukása után is megtartották az erre vonatkozó törvényeit. Lényegében ez a szabályozás maradt érvényben a mai napig, bár az 1970-es években újabb szigorításokra került sor. Hatalomra kerülése után Adolf Hitler is megkezdte saját lakossága lefegyverzését és Franciaország is követte példájukat 1936-tól. Természetesen mindenhol azt hangoztatták, hogy a közbiztonság javítása a cél.

Ezzel szemben az Egyesült Államokban jól megfigyelhető, hogy azokban a tagállamokban ahol több a legálisan tartott fegyver alacsonyabb a bűnözés. Az engedélyezett fegyverekkel elkövetett jogsértések száma pedig minimális. Valójában a fegyvertartási engedéllyel rendelkezők rendkívül törvénytisztelőnek bizonyulnak.

Határozott véleményem az, hogy a fegyverviselés korlátozása jogfosztás, amit jellemzően diktatórikus hatalomra törő politikai elit próbál a lakosságra erőltetni. Őket persze mindenhová testőrök és rendőrök jól felszerelt tömege kíséri. Salvini azzal érvelt, hogy a törvénytisztelő állampolgároknak vissza kell adni az önvédelem jogát. A statisztikákból pedig jól kivehető, hogy azok támogatták a döntést legnagyobb mértékben, akik kiszolgáltatottnak érzik magukat. Az idősek és a szegényebb rétegek tagjai, akik olyan környékeken laknak, ahol a bűnözés a legmagasabb, a rendőri jelenlét pedig nem megfelelő.

Az olaszországi változások előremutatóak, de hosszabb távon csak az Amerikai Egyesült Államok alkotmányának második kiegészítéséhez hasonló törvény elfogadása nyújthat garanciát az önvédelem jogának és lehetőségének megtartására. Ami egyértelműen kimondja, hogy a fegyvertartás és viselés alapvető jog, amit az állam nem korlátozhat.

Pete József

 

Hozzászólások