teknős

Bemutatkozik a világ első teknőskórháza


Floridában működik a világ első akkreditált, államilag támogatott, speciálisan teknősök gyógyítására, rehabilitációjára létrehozott kórház.

A kórház alapításának különös, megható története van: az akkor még állatkórházként működő intézmény közelében lévő öbölben az ott dolgozók egy teknősre lettek figyelmesek.

Mivel a partszakaszon elég gyakoriak a teknősök, először nem is tulajdonítottak az állatnak különösebb jelentőséget, csak azután tűnt fel a számukra, hogy valami baj lehet, mikor látták, a teknős nem mozdul, csak egyhelyben lebeg a víz felett.

Ekkor kis csónakkal érte mentek, és bevitték őt a kórházba, amivel valószínű megmentették a teknős életét.

Hamar kiderült, hogy a teknős, akit időközben a Kincaid névre kereszteltek, nagyon beteg, azért nem hagyja el az öblöt, de szerencséjére, a sors jó kezekbe sodorta őt, ugyanis a kórház dolgozói a szárnyai alá vették őt.

Kincaid csak egy volt a sok teknős közül, akiket az intézmény 2009-es fennállása óta ápoltak és meggyógyítottak a kórházban. Ez körülbelül 1500 egyedet jelentett idáig, akik kaphattak az önfeláldozó orvos csapat révén még egy esélyt az egészséges életre, szabadon, mert ugye a kórház nemcsak a gyógyításban, a kisbetegek természetes környezetbe való visszahelyezésében is fontos szerepet játszik.

Szomorú, hogy a Kincaid –hez hasonló teknősök életét sokszor maga az emberi hanyagság és nemtörődömség veszélyezteti, ugyanis a leggyakoribb sérülések abból adódnak, hogy beleakadnak a halászhálóba, lenyelik a horgot, szennyezett vízben úsznak, megsérülnek a motorcsónakok propellereitől, vagy a legsúlyosabb probléma, a rengeteg tengerbe dobott szemét, amit ezek az állatok megesznek.

A kórház dolgozói a legkülönfélébb tárgyakról számoltak be, amit a teknősök gyomrában találtak: megesznek ugyanis bármit, a strandpapucstól kezdve, a nejlonszatyorig mindent, amit utána sajnos nem tudnak megemészteni.

A másik nagy veszély, ami leselkedik a teknősökre, az a fényszennyezés: a kis teknősök ugyanis a fényt követve tájékozódnak, a fény felé menve tudják, hogy hol van a tenger, de ha a part tele van kivilágított szállodákkal, elveszíthetik az irányt, a partra vetődve pedig kiszáradhatnak, ragadozók áldozataivá válhatnak.

A teknőskórház történetében szerencsére nagyon sok pozitív esetről számolhat be, amikor is a felépült teknős visszatérhet a tengerbe. Néhány esetben azonban előfordul, hogy a teknős túlélése miatt nem engedhetőek szabadon, például a végtaghiánnyal küzdő állatok, vagy akik nem tudnak a víz alá lemerülni, csak lebegni valamilyen betegség vagy sérülés következtében. Ők a kórház egyik akváriumába kerülnek.

Azok a társaik viszont, akiknek sikeres volt a rehabilitációja, ünnepélyes keretek között visszaengedésre kerülnek a tengerbe. Ez az esemény egyre nagyobb érdeklődésre tart számot a média körében is. A különlegessége, ha a teknős korábban egy állatbarát bejelentésének köszönhetően került be a kórházba, az az illető nevezheti el, sőt meghívót is kap a szabadon bocsájtás ünnepségére.

Fülöp Tímea

A cikk a Csongrádhír 2. számában a 12. oldalon is olvasható.

Hozzászólások