sófisok

Bemutatkoznak a Sófi Ösztöndíj 2018-as győztesei


Ahogy az elmúlt 17 évben mindig, idén is kiosztották a Sófi Ösztöndíjat a Szegedi Tudományegyetem legtehetségesebb tizenhárom hallgatójának.

Az ösztöndíj alapítója, Sófi József, önerőből hozta létre 2001-ben a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítványt, mely azóta is küldetésének tekinti a Szegedi Tudományegyetem legkiemelkedőbb és legtehetségesebb hallgatói pályájának támogatását.

A tizenhárom sikeres pályázó közül az összegyetemi megmérettetésben öten részesültek a 200.000 forintos fődíjban, hat pályázó munkáját díjazták 50.000 forintos különdíjjal, és két biológushallgató nyerte el a 100.000 forintos ösztöndíjat.

osszsofi-szerk
Az idei Sófi Ösztöndíjas hallgatók, középen az alapítvány alapítója, Sófi József

A 103 pályázó közül, akik mind tanulmányi eredményeik és tudományos tevékenységük alapján megfeleltek a jelentkezés magas feltételeinek, csak a legjobbak részesülhettek a rangos elismerésben. Az ő munkájuk, kutatási életpályájuk, ahogy a korábbi díjazottaké is, járul hozzá a Sófi Ösztöndíj magas presztízsértékéhez.

„Csak egy pici segítséget ad az ember, mert a hallgatók tehetsége és szorgalma, ami 99,999%-ban hozzásegíti őket a díjhoz, amennyivel én hozzájárulok, az 0, 001% csupán. Nagyon jó érzés látni, amikor ők sikeresek, nagyon büszkék vagyunk rájuk” – mondta Sófi József, de azt is elárulta, hogy a korábbi díjazottak pályáját látva a kuratóriumi tagok döntése a díj odaítélésében mindig kifizetődőnek bizonyult, ugyanis a díjnyertes hallgatók a későbbiekben is nagyban hozzájárultak, járulnak a tudományos életben, kutatói pályákon született meghatározó eredményekért.

A Sófi Ösztöndíjat követően többen részesültek olyan rangos kitüntetésekben, mint a fiatal tehetséges kutatóknak járó Prima Primissima díj, részt vehettek az MTA Lendület Programjában, vagy lehetőségük nyílt bekerülni nagyobb, komolyabb kutatócsoportokba is.

A díj presztízsértékét jelzi az is, hogy a korábbi díjazottak kimondottan keresik az ifjú Sófis tehetségeket saját kutatásaikhoz, hiszen a díj elnyerése garancia arra, hogy a legkiválóbb szakemberekkel dolgozhatnak majd együtt.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az idei díjazottak közül Almási Éva témavezetője, Nagy László is kétszeres Sófi Ösztöndíjas volt korábban. Pont ez a lényeg, hogy a generációk egymásra épüljenek, és először történt meg ez eddig, hogy a témavezető, csoportvezető is Sófi Ösztöndíjas volt korábban.
De Janáky Csaba nevét is említhetném, aki 2007-ben lett Sófi Ösztöndíjas.  Az ő csoportja például tiszta Sófi Ösztöndíjasokból áll, hiszen tudja, hogy aki ezt a díjat elnyeri, az a legkiválóbb. És ő a legkiválóbbakat kereste, és azokat is vette fel a csoportjába.”

Az ő példájuk remekül reprezentálja Sófi József törekvéseit, hogy a díjjal együtt létrejöjjön egy tudományos együttműködés, egy olyan közösség, mely összehozza akár a különböző tudományterületek legkiválóbbjait is, igazi produktív csapatot kovácsolva belőlük.

Az alábbiakban (a képekre kattintva) az idei tizenhárom győztes mutatkozik be, beszámolva elért eredményeikről és tudományos tevékenységükről.

Almási Éva
Fábián Zita
Csákány Lóránt
Molnár Árpád
Szepes Borbála
Nagy Eszter
Kovács Balázs
Pataki Bettina
Mihalkó József
Bősze Zsuzsanna
Szives Márton
SzántaiMárk
Hozzászólások