sófisok

Bemutatkoznak a Sófi Ösztöndíj 2018-as győztesei


Ahogy az elmúlt 17 évben mindig, idén is kiosztották a Sófi Ösztöndíjat a Szegedi Tudományegyetem legtehetségesebb tizenhárom hallgatójának.

Az ösztöndíj alapítója, Sófi József, önerőből hozta létre 2001-ben a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítványt, mely azóta is küldetésének tekinti a Szegedi Tudományegyetem legkiemelkedőbb és legtehetségesebb hallgatói pályájának támogatását.

A tizenhárom sikeres pályázó közül az összegyetemi megmérettetésben öten részesültek a 200.000 forintos fődíjban, hat pályázó munkáját díjazták 50.000 forintos különdíjjal, és két biológushallgató nyerte el a 100.000 forintos ösztöndíjat.

osszsofi-szerk
Az idei Sófi Ösztöndíjas hallgatók, középen az alapítvány alapítója, Sófi József

A 103 pályázó közül, akik mind tanulmányi eredményeik és tudományos tevékenységük alapján megfeleltek a jelentkezés magas feltételeinek, csak a legjobbak részesülhettek a rangos elismerésben. Az ő munkájuk, kutatási életpályájuk, ahogy a korábbi díjazottaké is, járul hozzá a Sófi Ösztöndíj magas presztízsértékéhez.

„Csak egy pici segítséget ad az ember, mert a hallgatók tehetsége és szorgalma, ami 99,999%-ban hozzásegíti őket a díjhoz, amennyivel én hozzájárulok, az 0, 001% csupán. Nagyon jó érzés látni, amikor ők sikeresek, nagyon büszkék vagyunk rájuk” – mondta Sófi József, de azt is elárulta, hogy a korábbi díjazottak pályáját látva a kuratóriumi tagok döntése a díj odaítélésében mindig kifizetődőnek bizonyult, ugyanis a díjnyertes hallgatók a későbbiekben is nagyban hozzájárultak, járulnak a tudományos életben, kutatói pályákon született meghatározó eredményekért.

A Sófi Ösztöndíjat követően többen részesültek olyan rangos kitüntetésekben, mint a fiatal tehetséges kutatóknak járó Prima Primissima díj, részt vehettek az MTA Lendület Programjában, vagy lehetőségük nyílt bekerülni nagyobb, komolyabb kutatócsoportokba is.

A díj presztízsértékét jelzi az is, hogy a korábbi díjazottak kimondottan keresik az ifjú Sófis tehetségeket saját kutatásaikhoz, hiszen a díj elnyerése garancia arra, hogy a legkiválóbb szakemberekkel dolgozhatnak majd együtt.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az idei díjazottak közül Almási Éva témavezetője, Nagy László is kétszeres Sófi Ösztöndíjas volt korábban. Pont ez a lényeg, hogy a generációk egymásra épüljenek, és először történt meg ez eddig, hogy a témavezető, csoportvezető is Sófi Ösztöndíjas volt korábban.
De Janáky Csaba nevét is említhetném, aki 2007-ben lett Sófi Ösztöndíjas.  Az ő csoportja például tiszta Sófi Ösztöndíjasokból áll, hiszen tudja, hogy aki ezt a díjat elnyeri, az a legkiválóbb. És ő a legkiválóbbakat kereste, és azokat is vette fel a csoportjába.”

Az ő példájuk remekül reprezentálja Sófi József törekvéseit, hogy a díjjal együtt létrejöjjön egy tudományos együttműködés, egy olyan közösség, mely összehozza akár a különböző tudományterületek legkiválóbbjait is, igazi produktív csapatot kovácsolva belőlük.

Az alábbiakban (a képekre kattintva) az idei tizenhárom győztes mutatkozik be, beszámolva elért eredményeikről és tudományos tevékenységükről.

Hozzászólások