Bősze Zsuzsanna

Bősze Zsuzsanna


Bősze Zsuzsanna vagyok, a TTIK másodéves Alkalmazott matematikus mesterszakos hallgatója. Gimnazista korom óta vagyok a matematika szerelmese dr. Katz Sándor tanár úrnak köszönhetően, itt szereztem első komolyabb eredményeimet is nemzetközi versenyeken.

A versenyzést az egyetemi évek alatt is folytattam, kétszer is harmadik díjas voltam az IMC (International Mathematics Competition) versenyen. Többször részt vettem a Vojtech Jarník Nemzetközi Matematikaversenyen, illetve kétszer indultam csapattársaimmal a Team Internet Mathematical Olympiad versenyen, ahol egy bronz- és ezüstérmet nyertünk, illetve a második alkalommal abszolút elsők voltunk az egyik részversenyben. Körülbelül két és fél éve kapcsolódtam be a Bolyai Intézet Sztochasztika Tanszékének kutatómunkájába dr. Pap Gyula és dr. Barczy Mátyás témavezetésével, és ezt követően részt vettem tudományos diákköri konferenciákon is. A helyi fordulón első díjat, az országos fordulón pedig harmadik díjat sikerült szereznem. A matematika művelése mellett fontosnak tartom azt is, hogy tudásomat átadhassam másoknak, ezért már harmadik éve demonstrátori feladatokat is ellátok; a tanítást a későbbiekben is szeretném folytatni, ha lesz rá lehetőségem.

Kutatási témám már harmadik éve az elágazó folyamatok közé tartozó Galton-Watson folyamatok aszimptotikus vizsgálata. A téma a mindennapi életben is fontos, hiszen az elágazó folyamatoknak rendkívül sok alkalmazása van: például elágazó folyamatok segítségével modellezik bizonyos fertőző betegségek terjedését, illetve a kromoszómákon levő telomerek hosszának megváltozását leíró modellek közül is néhány elágazó folyamatokkal dolgozik.

Jelenleg végzős vagyok, azaz júliusban megszerzem a mesterszakos diplomámat. Utána mindenképpen szeretnék egy doktori képzést elvégezni, már több helyre is beadtam a jelentkezésemet, és az eredményeket várom. Az már a jövő zenéje, hogy a doktori képzés után hol fogok elhelyezkedni.

Hozzászólások