botka

Botka László fogadta a Szegedre látogató amerikai nagykövetet


Október 12-én, pénteken Szegedre látogatott David Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok nyáron kinevezett magyarországi nagykövete.

A nagykövetet Botka László polgármester és Nagy Sándor alpolgármester fogadta a Városházán.

A polgármester először a Városháza Dísztermében bemutatta vendégének Szeged történetét, majd négyszemközt tárgyalt David Cornsteinnel.

A találkozóról kiadott sajtónyilatkozat szövegét változatlanul itt olvashatják:

„A gazdasági, oktatási és tudományos kapcsolatok bővítéséről egyeztetett Botka László és David Cornstein a szegedi városházán. Szeged polgármestere a hivatalában fogadta pénteken az új amerikai nagykövetet, akivel a másfél órás megbeszélést követően munkaebéden vettek részt.

Botka László közös sikernek tartja, hogy több amerikai cég (például General Electric, EPAM, LogMein) települt Szegedre, melyek több mint ötszáz munkahelyet hoztak létre a városban. A polgármester felhívta rá a figyelmet, hogy Szegeden jól képzett munkaerővel várják a tengeren túlról érkező vállalatokat. Az idén megnyílt American Corner tovább erősítheti a város és az Egyesült Államok közötti viszonyt. Szeged polgármestere szerint bizakodásra ad okot, hogy évről évre egyre több amerikai diák érkezik a Szegedi Tudományegyetemre, és mind több szegedi fiatal teszi próbára a tudását az Egyesült Államokban.
Botka László a város hosszú távú fejlesztési terveinek ismertetése mellett az országos politikai fejleményekről is egyeztetett David Cornsteinnel. Botka megállapította, hogy a magyar emberek az amerikai néphez hasonlóan elkötelezettek a demokrácia és szabadság iránt. Az önkormányzatiság, az oktatás és a sajtó szabadsága, valamint az igazságszolgáltatás függetlensége olyan értékek, amelyeket minden erőnkkel védelmezni kell – hangsúlyozta Szeged polgármestere a találkozón.

Felhívta rá a figyelmet, hogy a Szegedi Tudományegyetem elsők között emelte fel a hangját a CEU védelmében. A szegedi egyetem mind a tizenkét karának dékánja közös nyilatkozatban állt ki a Közép-európai Egyetem mellett. Botka László leszögezte, az országban zajló folyamatokkal szemben Szeged továbbra is a szabadság és a demokrácia bástyája és elkötelezett híve lesz.”

Forrás és kép: szeged.hu

Hozzászólások