Csákány Lóránt

Csákány Lóránt


Nevem Csákány Lóránt. 1994.03.03-án születtem Szabadkán, Vajdaságban.  A szabadkai Október 10. Általános Iskolát 2009-ben fejeztem. Középiskolai tanulmányaimat szülővárosomban, az Egészségügyi Középiskolában folytattam.

A generáció diákjaként 2013-ban szereztem egészségügyi technikusi diplomát. Ugyanebben az évben sikeresen érettségiztem Magyarországon is, és így felvételt nyertem a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karra.

A Sófi Ösztöndíj Fődíját elsősorban a fotóművészetben elért eredményeimért kaptam, de e mellett részt veszek tudományos munkában-, és demonstrátorkodom is.

Ötödéves medikusként, a sok tanulás mellett, a fényképészet jelenti számomra a kikapcsolódást és a művészetben való kiteljesedést. 8 évvel ezelőtt egy teljesen új világ tárult elém, ez a világ nem más, mint amit a fényképezőgépem lencséjén keresztül látok. 19 országban lettek kiállítva a fotóim, és 76 díjat nyertek el hazai és nemzetközi fotópályázatokon. Ezen kívül, 5 önálló fotókiállításon mutathattam be kedvenc képeimet, legutoljára Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia Székházában.

Röviden kiemelnék pár eredményt: 2014-ben a German International DVF – Photocup-on (Németország) a Legjobb fiatal szerzőnek választottak, illetve 2015-ben WES Photography Competition (Szingapúr) pályázaton, szintén a Legjobb fiatal szerzőnek járó díjat vehettem át. 2018-ban a 4th International Photography Competition Specifications-“Global Warming; The Forgotten Future” (Törökország) elnevezésű fotópályázaton, a kiállítás Legjobb szerzőjének választottak.

Három éve önkéntes demonstrátorként veszek részt a SZTE ÁOK – Sebészeti Műtéttani Intézet által tartott gyakorlatok oktatásában (Sebészeti gyakorlati alapismeretek és Mikrosebészet), ahol igyekszem átadni mindazt a tudást hallgatótársaimnak, amit én már korábban elsajátítottam. Az oktatás mellett, törekszem a tudomány művelésére is, amit szintén a Sebészeti Műtéttani Intézetben végzek. Kutatásom témája: A keringési zavarok hatásának vizsgálata az endotheliális glycocalyx integritására. Pontosabban, az endotheliális glycocalyx vastagságának meghatározásával foglalkozom, intravitális mikroszkópia segítségével. Ez a módszer alkalmas a glycocalyx réteg vastagságának meghatározására egér cremaster izomban, így lehetőséget nyújthat szeptikus kórállapotok és különböző intravaszkuláris támadáspontú terápiás beavatkozások hatásának kísérletes vizsgálatára is.

Célom, hogy az orvostudományt és a fotóművészetet is ugyanolyan magas szinten műveljem, és egyaránt maradandót alkossak, mindkét téren.

Hozzászólások