kutyagumi

DNS mintával követik nyomon a kutyaürüléket otthagyó gazdákat


Formabontó és egyedülálló ötlettel léptek fel az olaszországi Malnate városában az utcákat, és parkokat elrondító kutyapiszok ellen, amely amellett, hogy rontja a város képét, igencsak kellemetlen és bosszantó tud lenni, ha belelép a gyanútlan járókelő.

A helyi hivatal a kutya DNS mintájával éri utol a hanyag gazdikat, akik otthagyják az ürüléket.  – írja a yahoo.com

Korábban ugyanis Malnate környezetvédelmi osztálya regisztráltatta a város adatbázisában a helyi lakosok kutyáinak nyálmintáit. Aki ennek a rendeletnek nem tett eleget a megadott időn belül, $58 -os bírságra volt sújtható.

A kutyaürülék probléma nem csak Olaszországban, de egész Európában, így nálunk is fejtörést okoz a városvezetésnek. Ez egy állandó konfliktusforrás az állattartók és a lakosság többi tagja között. Az áldatlan helyzetre igen nehéz megoldást találni, hiszen eddig, ha konkrétan nem érték tetten a környezetével mit sem törődő gazdit, az büntetlenül otthagyhatta kutyája végtermékét, semmilyen következménye nem volt az esetnek.

Ez idáig. Malnate városában most már nyomon követhetőek és utolérhetőek a gondatlan kutyatulajdonosok.

„Az elrettentő hatás igen csak figyelemreméltó. A tudat, hogy a helyi kutyák azonosíthatóak, civilizáltabb viselkedésre ösztönzik a tulajdonosokat, tisztábbak lettek a járdák a városban. Sőt, a gazdák hálásak is ezért a rendeletért, mert ezáltal a többi lakos bizalma is nőtt az irányukba, enyhült a köztük lévő feszültség.” – mondta Giuseppe Riggi, Malnate környezetvédelmi megbízottja.

A helyi önkormányzat becslése szerint Malnateban évente 150 kutyával növekszik a populáció. Ezért az adatbázisuk folyamatos frissen tartása végett az állatorvosokat is bevonták a munkába, ők gyűjtik be a nyálmintákat minden új jövevénytől.

Eddig a város 12 mintát gyűjtött be, amit a járdán hagytak, s ezekből laboratóriumi környezetben 9 DNS mintát sikerült elkülöníteniük. A városi adatbázissal összevetve ezeket 7 esetben találtak egyezést, és küldtek ki a tulajdonosoknak bírságot.

Malnate kezdeményezését nagy örömmel fogadták más olasz városok is, már 83 önkormányzat érdeklődött a programról.

Magyarországon az 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről kimondja, hogy a kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről köteles eltávolítani.
A kedvtelésből tartott állatok, mint például a kutya, macska vagy a nem gazdasági céllal tartott haszonállat tartásának szabályait – a mezőgazdasági haszonállat tartásával ellentétben – önkormányzati rendeletben kell meghatározni.

Ez azt jelenti, hogy a helyi önkormányzatok jogköre a bírság megállapítása, de nem az állatvédelmi törvény, hanem szabálysértési kormányrendelet alapján kell kezelnie, így helyenként ez eltérő nagyságú összeg lehet.

Mindenesetre ideális helyzetben az lenne a legjobb, ha nem egy rendelet hatására, a büntetéstől való félelemből szednék fel a kutyagumit az állattartók, hanem önmagukra, a környezetükre való igényesség vezérelné őket.

Hozzászólások