Dózsás Hősök Napja – mert a Hősök köztünk élnek


Szabaduló szoba, zsákbamacska, kézművesség, aszfalt rajzverseny és még sok-sok érdekes program, amivel készültek a Szegedi Dózsa György Általános Iskola tanárai és Szülői Munkaközössége az idei, május 12-én megrendezett családi napra.

Ugyan ötödik alkalommal tartják már meg a családi napot a Dózsások, de az eddigi megszokott programokhoz képest, az idén gondoltak egy nagyot és olyan ismert szervezeteket és embereket hoztak el az iskola berkeibe, akikkel nem találkozhat az ember mindennap, akik bizonyítják a kisdiákok számára, hogy a Hősök itt születnek, minden ezekben a padokban kezdődhet el.

Így nem is csoda, hogy már reggel nyolctól óriási volt a nyüzsgés az iskola udvarán, izgatott gyerekek hada kutatta az őket érdeklő programokat, miközben hasonlóan izgatott szüleik és tanáraik a rendezvény lebonyolításán fáradoztak.

„Az volt az egyik vezérfonalunk a szervezésben, hogy szeretnénk olyan foglalkozásokat, programokat megvalósítani, amelyekre én, mint szülő nagyon szívesen elmennék, és amire nagyon szívesen elmenne a gyerekem is. Megpróbáltunk gyerekfejjel gondolkodni. És úgy látszik, hogy bejön.” – árulta el Hanga Ágnes, aki szülőként már február óta dolgozott a rendezvény megvalósításán, s maga is meglepődött, hogy végül az esemény mekkora népszerűségre tett szert. – „Idén úgy gondolta mind a tantestület, mind a szülők, hogy vegyünk egy nagyon jó friss irányt és hívjunk olyan embereket, olyan kezdeményezéseket, amelyek országos szinten vonzóak lehetnek. És annyi csak a szerencsénk, hogy mindenki igent mondott rögtön. Az volt az elképzelés, hogy az állatvédelem, a természetvédelem, a társadalmi felelősség vállalás, sportos életmód, mentálhigiénés egészség szerepeljen, megjelenjen valamilyen formában és emellé mindenki be tudott állni.”

Ezeknek az irányelveknek a jegyében a kis nebulók megismerkedhettek az Orpheus Állatvédelmi Egyesület munkájával, megtapasztalhatták játékos feladatokkal, milyen lenne, vakon élni a Nem Adom Fel Alapítvány képviselői segítségével, a Meseszobában a Pagony Kiadó számos újdonsága varázsolhatta el a gyerekeket, az érdeklődők elsősegély oktatásban is részesülhettek, együtt kosarazhattak a SZEDEÁK játékosaival, és többek között még egy rendőrautót is alaposan szemügyre vehettek testközelből a gyerekek.

És amire tanár, szülő, gyermek, egyaránt nagyon várt, az Vajda Attila, olimpiai, világ- és Európa-bajnok kenus részvétele volt, aki a különleges nap alkalmából visszalátogatott egykori iskolájába, végigjárta a programokat, segített a gyerekeknek a Szabaduló szoba feladványait megoldani, kipróbálta, milyen egy kerekesszékkel közlekedni, és tanácsokkal látta el az ergométert próbálgató gyerekeket.

Az iskola folyosóit járva Attila felidézte emlékeit az ott töltött időről, hogy melyik volt a földrajz vagy éppen az énekórák terme, hogy mely lépcsőn át vezetett a legrövidebb út a tornaterembe.

„Én úgy gondolom, hogy nagyon jó döntés volt annak idején ez az iskola, és sok mindenben hozzájárult ahhoz, hogy a sporttal komolyabban tudjak foglalkozni, ennek talán van némi köze ahhoz is, hogy jelenleg az unokaöcsém is idejár, kenuzik ugyanúgy, mint én és azt hiszem, hogy ez az iskola egy jó ugródeszka arra, hogy továbblépjünk a jó iskolák felé, vagy akár a sportteljesítmény révén. Azt gondolom, hogy az iskola megpróbálja ehhez a megfelelő hátteret biztosítani mind az elméleti tudásban, mind a gyakorlati részekben. Ösztönző erővel tudnak hatni a diákokra.”- vallotta Vajda Attila

Az olimpikon sportoló az iskolában tett körút során betekintést nyerhetett az 5/A osztályos, olaszos csapat versenyprojektjébe is. A gyerekek a Társadalmi És Örökségvédelmi Ügyekért, Valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes ÁllamtitkárságNe menj el mellette!” című pályázatára állítottak össze egy bemutatót a szegedi várról.

A diákok erre a pályázatra a szegedi várnak a történetét kutatták fel, riportot készítettek a vár ásatásainak egyik vezetőjével, Molnár Csillával, összegyűjtötték az olyan érdekességeket, melyeket nem biztos, hogy egyáltalán a szegediek tudhatnak a várról.

Például, hogy a vár sosem töltött be katonai szerepet, járt itt Mátyás király, Kinizsi Pál pedig az egyik tulajdonosa is volt, hogy amit ma „várként” emlegetünk, az valójában az egykori várnak csak az egyik kapuja volt, a keleti fala a Tiszában található, aminek feltárása a folyóban található sok piszok miatt nem lehetséges.

A sokszínű programokban bővelkedő napot azt hiszem minden résztvevő, akár gyermek, akár felnőtt teli új élményekkel zárhatta, s ahogy a szervezők elárulták, már vannak tervek a 2019-es családi napra is, a hagyomány folytatódik, hiszen minden Dózsás diákban ott rejlik egy igazi Hős.

Fülöp Tímea

Hozzászólások