baba

Drasztikusan csökkentek a születési ráták a fejlettebb régiókban

 

A kutatók szerint globális méretű csökkenés figyelhető meg a gyermekszületések számában.

A statisztikák alapján a világ országainak közel fele „babahiánnyal” küzd, mely kifejezés arra utal, hogy a szóban forgó országokban egyszerűen kevesebb kisbaba születik, mint amennyi a népesség számának fenntartásához szükséges lenne. A vizsgálat készítői szerint az eredmények „megdöbbentőek”, és súlyos következményekkel járhatnak a jövőben.

Az említett tanulmány az 1950 és 2017 közötti időintervallumban figyelte meg az egyes országokban kialakuló szülési trendeket. 1950-ben a nők még átlagosan 4,7 gyermeket vállaltak életük folyamán, ám ez az adat 2017-re majdnem felére: 2,4-re csökkent. Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy az egyes nemzetek között hatalmas eltérések mutatkoznak. Például a nyugat-afrikai Nigerben ez a szám 7,1, míg Cipruson a nők átlagosan egy gyermeket szülnek. Az utóbbi érték azért aggasztó, mert ahhoz, hogy a népesség száma ne csökkenjen, családonként körülbelül 2,1 újszülöttre volna szükség. Érdekesség, hogy a tanulmány kezdetekor még nem volt olyan ország a Földön ahol ennél alacsonyabb lett volna ez a szám, manapság viszont már a nemzetek mintegy felét fenyegeti a népességfogyás.

Az eredmények azt is kimutatták, hogy ez a tendencia elsősorban az olyan fejlettebb régiókat érinti, mint: Európa, Észak-Amerika, Dél-Korea és Ausztrália. (Igaz ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ott található országokban csökkenne a népesség száma, hiszen annak alakulását a halálozási arány és a bevándorlás is befolyásolja.)

A születési ráta csökkenését a kutatók három okra vezették vissza:

– Kevesebb a gyermekhalálozások száma, ezért a nők kevesebbet szülnek

– Elterjedtebb és könnyebben hozzáférhető a fogamzásgátlás

– Több a nő a felsőoktatásban és a munka világában

Ugyan ezek önmagukban pozitívumként tekinthető változások, a jelenség maga azért problémás, mert újszülöttek hiányában az érintett országok társadalmai egyre inkább el fognak öregedni és meg fognak fogyatkozni.

(BBC)

 

Hozzászólások