forint

Egyre többet adóznak a magyarok


A gazdasági növekedés egyre gyorsabb üteme és az állam gazdaságfehérítő intézkedései elősegítettek, hogy az idei évet folyamatosan növekvő adóbevételek jellemezzék, számolt be a Pénzügyminisztérium az államháztartás október végi helyzetéről a napi.hu-nak.

Mindennek nagy előnye, hogy „költségvetés továbbra is biztosítani tudja a társadalmi célokat szolgáló intézkedések fedezetét, valamint a hazai és uniós forrásból megvalósuló fejlesztések finanszírozását” – derül ki a Pénzügyminisztérium tájékoztatásából. „A tervezett 4 százalék feletti gazdasági bővüléssel összhangban a hiánycél változatlanul a GDP 2,4 százaléka.”

A kormány gazdaságfehérítő intézkedései mellett a bővülő lakossági fogyasztás is hozzájárult ahhoz, hogy az áfából származó bevétel „440,2 milliárd forinttal, a jövedéki adóból származó bevételek 74 milliárd forinttal emelkedtek a tavalyi év azonos időszakához képest.” – közölt további adatokat a Pénzügyminisztérium.

A fejlődést erősíti, és a jövedelmeket növeli emellett az is, hogy a személyi jövedelemadó az EU-ban a harmadik legalacsonyabb jövedelemadó. Ezenkívül a gazdasági fejlődésben továbbra is nagy szerepet kap a költségvetésbe érkező uniós bevételek összege.

Fotó: MTI/Faludi Imre

Hozzászólások