kalapacs

Elhanyagolta lánya betegségét


A Hódmezővásárhelyi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a helybeli nővel szemben, aki 18 éves lánya fertőzéses betegségét elhanyagolva veszélyeztette a kiskorú egészségét.

A vádirat szerint a helyi járási hivatal gyámügyi osztálya 2015-ben védelembe vette a vádlott lányát, akinél a 2016. nyarán elvégzett klinikai és laboratóriumi vizsgálatok fertőzéses betegségeket igazoltak. A gondozó intézet telefonon felvette a kapcsolatot a vádlottal, hogy gyermekével együtt a szakrendelésen jelenjen meg. A vádlott ennek első alkalommal eleget is tett, részletes tájékoztatást kapott a gyermek betegségének természetéről és a kezelés nélkül magára és a környezetére kiható következményekről. A tájékoztatás ellenére a nő és gyermeke nem jelent meg a következő kezelésen. Az egészségügyi intézmény telefonon és ajánlott levélben több alkalommal is felszólította a vádlottat és lányát, hogy vegyenek részt a kezeléseken. Mivel nem jelentek meg, az egészségügyi intézmény jelzéssel élt a járási tisztifőorvos felé, aki határozatával 2016. novemberében elrendelte, hogy a kiskorú vegyen részt orvosi vizsgálaton. A helyi gyámügyi osztály emellett telefonon felhívta őket és újabb határozatokat adott ki. A 2016. augusztus 30-a óta ismétlődő felhívásoknak a vádlott 2016. november 24. napján eleget tett. Ekkor újabb tájékoztatást kaptak a betegségről, a kezelésével kapcsolatos eljárásról és kötelezettségeikről. Ezen alkalommal a kezelés megkezdésére is sor került, azonban a vádlott és lánya ezt követően 2017. márciusáig, ismételt többszöri felhívás ellenére  sem jelent meg a fertőző betegség gyógyításával kapcsolatos ellátás igénybevételére. A vádlott korábban többször megígérte, hogy a kezelés folytatása érdekében gyermekével a gondozóban megjelenik, azonban ennek soha nem tett eleget.

A vádlott ezzel a magatartásával 2016 nyara és 2017 márciusa közötti időszakban nem tett eleget a kiskorú gondozása körében elvárható minimális követelményeknek, mivel nem gondoskodott lánya gyermekorvosi vizsgálatokon és kezeléseken való részvételéről. Ezzel súlyos mértékben veszélyeztette a gyermek testi fejlődését, figyelemmel arra is, hogy a fertőzéses gyulladás súlyos szövődményekhez, orvosi ellátás hiányában akár halálhoz is vezethet.

A járási ügyészség a vádlottat kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolja.

A vádlott bűnösségének kérdésében a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság fog dönteni.

ugyeszseg.hu

Hozzászólások