SzCH

Elindult a Szegedi Civil Háló


Miközben a nyilvánosság ebből nem sokat láthatott, a Szegedi Civil Háló május 12-ei megalakulása óta gőzerővel megkezdte a munkát.

A Talpra, Szeged! Mi vagyunk a többség tüntetéssorozatot követően létrejött csoport a változásért aktívan tenni akaró civileket fogja össze.

A május 12-ei alakuló ülésen a tagok megegyezése alapján megszületett az a három első projekt, melynek megvalósítását a legsürgetőbbnek látták. Ezek pedig a független helyi nyilvánosság kialakítása, a szemléletformálás, a harmadik pedig a korrupció feltárása és a kampányígéretek számonkérése.
A projektek megvalósításához munkacsoportokat alakítottak, amelyekben gőzerővel megkezdték a munkát az adott területeken.
A június 9-ei sajtótájékoztatón Tarnay Kristóf Ábel, a Szegedi Civil Háló alapítója, a kitűzött és már elért célokról beszélt, összefoglalta az elmúlt egy hónap eredményeit.

tarnay

A független nyilvánosságért projekt érte el a legnagyobb előrehaladást. Ez a Nyomtass te is! kezdeményezést takarja, amely ugyan mindösszesen egy négyoldalas újság, de fontos feladatot szolgál, a független híreket  viszi el azokra a területekre, ahová máshogyan nem jutna el.

“Már a második számot fogjuk terjeszteni, ezért meg is tudtuk már mutatni a nyilvánosságnak. Elsősorban az a cél, hogy a falvakba és a kisebb településekre juttassuk el a híreket, először Mórahalomra és Sándorfalvára megyünk. Hétfőn, Mórahalmon már ki is szórtunk 2-3000 példányt az újságból. “

nyomtasste is

A második munkacsoport a szemléletformálást tűzte ki céljául. A youtube-on elérhető témaHáló nevű podcast sorozat lehetőséget biztosít színvonalas viták rendezésére szegedi aktuális kérdésekben, történelmi, nemzeti, emlékezeti kérdésekben. A műsor célja az információátadás, a gondolatébresztés, a különböző álláspontok megismerése és megértése.

A harmadik projekt, a korrupció feltárása és a kampányígéretek számonkérése a legnehezebben kivitelezhető projekt mind közül. Ez egy hosszú és összetett folyamat, ahol talán a legnehezebb eredményt elérni. Ennek az eredménynek az elérése érdekében csak apró lépésekben lehet haladni, előrejutni.

“A szegedi önkormányzat részéről kaptunk olyan visszajelzéseket, hogy nyitottak lennének felénk az együttműködésre, konkrét projektekkel kapcsolatosan. Reméljük, ha lesz ilyen, akkor támogatnak és partnerként kezelnek minket. Ez nagyon jó tendencia lenne, bízom benne, hogy ez így meg is valósul.” – tudtuk meg Tarnay Kristóftól.

A Civil Háló ernyőszervezete keresi azokat a társszervezeteket, amelyekkel eredményes együttműködést tudnának kialakítani, így szívesen együtt dolgoznának a Köz-Hasznáért Mozgalom tagjaival, a Szegedi LMBT Közösséggel, Budapesten az aHang csapatával, a Diákparlamenttel, és még a Greenpeace felé is nyitottak lennének a kooperációra.

szch

“Hosszú távú céljaink mellett vannak gyorsabban megvalósítható terveink is. Ha a három fő projektünk jól áll, akkor el fog indulni vele párhuzamosan a többi is. Mint például a sokakat foglalkoztató helyi piac sorsa, vagy a helyi strandok, a közvécék állapota, hiánya, a lakhatás problémája, a helyi vállalkozások érdekeinek képviselete.”

A Civil Háló projektjei megvalósításához várja a további tenni akaró civilek jelentkezését, akik szívesen kivennék aktív részüket a szervezet munkájából, akik megunták a tétlenséget és tehetetlenséget, és ki mernek állni az igazukért.

Fülöp Tímea

Hozzászólások