recell

Forradalmi innováció a gyógyászatban: a beteg saját sejtjeiből készítenek spray-t


Noha még a klinikai tesztelés állapotában van az a bőrspray, amely a beteg saját bőrsejtjeinek felhasználásával, személyre szabottan nyújt hatékony gyógyulást a bőrfelületet érintő súlyos betegségekkel, sérülésekkel szemben, de az Egyesült Államokban máris megmentette egy nő életét.

Januárban ugyanis a 37 éves Christin Lipinski influenzaszerű tünetekkel és hónaljtáji fájdalommal fordult orvoshoz, mire a szakemberek megállapították, hogy panaszait egy húsevő Streptococcus- törzs fertőzése okozza.

A fertőzés, amely az antibiotikum kezeléseknek is ellenállt, olyannyira elmérgesedett, hogy el kellett miatta távolítani a nő bőrének jelentős részét.

Ilyen esetekben az orvosok bőrátültetéssel pótolják a sérült részen a hiányt, azonban Christin Lipinski bőrfelülete harmada olyan szinten károsodott, hogy a bőrátültetésről szó sem lehetett.

Ekkor orvosai az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyeletéhez fordultak segítségért, hogy a nő megmentése érdekében engedélyezzék, egy, még kísérleti stádiumban lévő gyógyszer alkalmazását a sérült bőrfelületen.

Ez a készítmény volt a ReCell nevű bőrspray, amelyet elsősorban súlyos égési sérülések kezelésére fejlesztettek ki.

A spray egyedülálló módon úgy működik, hogy a beteg saját bőrsejtjeiből eltávolítanak egy darabot, amelyet egy enzim segítségével sejtekre bontanak, majd a beteg bőrfelületre permetezik.

Az eljárással úgynevezett bőrszigeteket hoznak létre, mely gyorsabb regenerálódást eredményez, mint az a normál sebgyógyulás során általában tapasztalható.

Lipinski esetében a bőrspray alkalmazását kisebb bőrdarabok átültetésével kombinálták, s alig egy hét elteltével, amikor levették a kötést szenzációs eredményről számolhattak be az orvosok, ugyanis a kezelt bőrfelület 95%-ában begyógyultak a sebek.

A készítmény eredményessége óriási távlatokat nyithat a sebgyógyításban, sokkal gyorsabb és hatékonyabb, mint egy bőrátültetés, ha használata elterjed általa forradalmasítható az orvostudomány egy jelentős szegmense.

Fülöp Tímea

Fotó: technovelgy.com

A cikk olvasható a Csongrádhír 5. számában a 10. oldalon is.

Hozzászólások