napszallta

Hasít előre a Napszállta és a Ruben


A Sevillai Nemzetközi Filmfesztiválon két film is díjat kapott, amelyet a Magyar Nemzeti Filmalap támogatott: „Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a Sevillai Nemzetközi Filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki” – tudjuk meg hvg.hu a beszámolójából.

A korábbi méltatások azonban egyik filmet sem kímélték. A Napszállta című filmet még a közönség nagy része nem is láthatta, amikor már megjelentek róla a negatív kritikák. Sokan éppen ezért a mozi tájára sem mentek, hogy megnézzék a filmet. (Vagy ellenkezőleg, sok nézőt éppen ezzel tettek kíváncsivá.) A Ruben Brandt, a gyűjtő című filmet mostanában kezdték játszani, a negatív kritika szintén nem maradt el ez esetben sem. Mégis mindkét film díjat nyert.

Kritika ide vagy oda, a sikert a díjak is jelzik. De mitől is annyira jók ezek a filmek?

Ha az ember felüti a netet, könnyen futhat olyan oldalakba, amelyek szinte már a megjelenés pillanatában azonnal lehúzzák a filmeket (a kattintás alapú írás igen jó üzletnek bizonyul). És ez a kritika is kritika marad, alapuljon akár valós egyéni véleményen, vagy sem.

Nem mindegy azonban ki a befogadó. A művészfilmek világában való eligazodás, azok befogadása többet kíván meg a közönségtől, mint a belebámulást a filmvászonba. Mégsem kell megijedni a művészfilmektől, hiszen nem kér többet a nézőtől, csupán intellektuális játékra hívja őt. A játék során, épp úgy, mint egy jó könyv esetében: részese lehet a néző a teljes sztorinak abban az esetben, ha jól figyel. Az extázis nem marad el. Ha nem figyel kellően, lemarad, elveszti a fonalat, és azt állítja: a filmélménye egy nagy nulla.

Ha a film megítélése szakmai bizottság elé is kerül, akkor olyan pozitív eredmények is születhetnek, mint az említett két film esetében is. A díjak ugyan nem jelentik egy film egyértelmű sikerét, mégis fontos, hogy a néző a saját benyomása alapján ítélkezzen. A kritikák olvasása természetesen nem ördögtől való, de az egyéni megítélés miattuk nem maradhat el.

Fotó: filmtekercs.hu

Hozzászólások