Határozatképtelen lett a rendkívüli parlamenti ülés


Mint korábban már írtunk róla, az ellenzéki pártok rendkívüli országgyűlési ülést hívtak össze. Jobbikos, LMP-s, DK-s és független képviselők kezdeményezése az ápolási díjról és devizahitel-károsultak segítéséről szólt. A kormánypárt már korábban jelezte, hogy nem vesz részt az ülésen.

A rendkívüli ülés néhány ellenzéki felszólalás után határozatképtelenségbe fulladt. Az elnöklő Latorcai János az első napirend előtti felszólalást követően jelezte, hogy a kormány nem kíván reagálni a felszólalásokra. A levezető elnök a napirendről történő szavazáskor megállapította, hogy 38 képviselő van jelen, így az Országgyűlés nem határozatképes, ezért bezárta az ülést.

Hiteltelen az ellenzéki pártok rendkívüli parlamenti ülésre vonatkozó kezdeményezése, mivel a baloldalnak egyértelmű a felelőssége a devizahitelezési válság kialakulásában – közölte Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken.

Rendkívüli parlamenti ülés

A Jobbikos Varga-Damm Andrea szerint a társadalommal szembeni érzéketlenségről tett tanúbizonyságot a kormányoldal azzal, hogy nem vett részt az Országgyűlés pénteki rendkívüli ülésén. Kifogásolta, hogy a kormány még egy államtitkárral sem képviseltette magát az ellenőrzésére hivatott parlament ülésén.

Noha Orbán Viktor, 2010-es nyilatkozatai alapján, jól látta a devizahitel-problémát és a megoldás lehetőségét, az elmúlt nyolc esztendő kormányzati lépései csak arra voltak alkalmasak, hogy a nem érintett társadalmi csoportokkal elhitesse: megoldották a problémát – mondta.

A devizahitelek zömét valóban a baloldali kormányok alatt vették fel, de az idő jelentős részében a Fidesz által jelölt Járai Zsigmond vezette a nemzeti bankot, aki a svájci jegybankelnök 2004-es figyelmeztetése ellenére sem akadályozta a konstrukció terjedését – közölte a Jobbik képviselője.

Cinikusnak nevezte Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy a kormányoldal képviselői távol maradtak a parlament rendkívüli üléséről. A politikus szerint ezzel nem az ellenzéki pártoknak mondtak nemet, hanem annak a félmillió családnak, amely otthon ápolnak családtagot, vagy amelyet devizahitele miatt a kilakoltatás fenyeget.

A Fidesz-KDNP szövetség arra sem vette a fáradságot, hogy államtitkári szinten legalább egy embert odaküldjön – mondta az ülés után, hangsúlyozva, hogy az Országgyűlés határozatképességének fenntartása a kormányoldal felelőssége.

A Demokratikus Koalíció szerint a parlament pénteki, rendkívüli üléséről távolmaradó fideszes és kereszténydemokrata képviselők elárulták a választóikat.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese példa nélkülinek nevezte, hogy a levezető elnökön és a jegyzőn kívül a Fidesz és a KDNP egyetlen képviselője sem volt jelen, és a napirend előtti hozzászólásokra sem válaszolt senki. Ez a magatartás nagyon világosan mutatja, hogy a kormányoldal hogyan tekint a parlamenti demokráciára és az ország polgáraira – fogalmazott.

Az ápolási díjról és a devizahitelekről szerettek volna vitázni, mert ez a két kérdés sok tízezer ember életét érinti – emelte ki. A kormány csak ígérgeti, hogy javít az ápolási díjból élők viszonyain, de nem cselekszik az ügyben. A devizahitelek ügyében pedig a Fidesznek “annyira tellett”, hogy “hazug módon” az ellenzéket hibáztassa, az állampolgárok azonban azt várnák el tőlük, hogy közösen találjanak megoldást – jelentette ki Arató Gergely.

Kérdésre válaszolva azt mondta, a DK kilenctagú frakciójából azért csak négyen vettek részt az ülésen, mert többeknek előre egyeztetett programjuk volt, és “a házelnök úr, természetesen, szokása szerint”, úgy tűzte ki az ülés időpontját, hogy nem egyeztetett róla az ellenzékkel.

(MTI)
Fotók: Illyés Tibor

Hozzászólások