hawking

Hawking utolsó tanulmánya: bizonyítható a párhuzamos univerzumok léte?


Stephen Hawking két héttel a halála előtt nyújtotta be felülvizsgálatra A Smooth Exit from Eternal Inflation? című munkáját, melyet a Leuveni Katolikus Egyetem munkatársával, Thomas Hertoggal készített közösen.

Ebben a tanulmányban azt a hipotézist feszegeti Hawking, hogy a mi világunkkal párhuzamosan, több párhuzamos világ is létezhet, s ezeknek a párhuzamos univerzumoknak a léte bizonyítható is.

A multiverzum elmélet alapjai Hawking 1983-as modelljének továbbgondolása. Az elmélet szerint valamikor több ősrobbanás is történhetett, így több univerzum is létrejöhetett.

Már pedig, ha ez így van, a mi univerzumunk magában hordozza a többi ősrobbanás nyomait, annak jelei ugyanis fellelhetőek a mi ősrobbanásunk gravitációs hullámaiban, így az új tanulmány szerint bizonyítható is a hipotézis, kialakítható egy tudományos rendszer ennek a vizsgálatára, igazolására.

Az is hozzátartozik, ha ez az elmélet beigazolódik, egy olyan baljóslatú jövőt hordoz magában, ahol egyszer a világegyetem sötétségbe fog borulni, amikor a csillagok elégetik az összes energiaforrásukat.

A tanulmány jelenleg felülvizsgálatra vár, de ha jóváhagyják, és kiderül, hogy Hawkingnak és Hertognak igaza volt, akkor ez egy hatalmas tudományos áttörést jelentene az elméleti fizikában, akár még Nobel-díjat is érdemelne a felfedezés.

Hawking életében számos rangos szakmai elismerésben részesült, de a fizikai Nobel –díjat, noha többször is jelölték a díjra, egyszer sem ítélték neki.

Sajnos Hawking közelmúltbeli halálával (2018. március 14.) szertefoszlott ez az esély örökre, hogy valaha átveheti eme rangos kitüntetést.

Fülöp Tímea

Fotó: mandiner.hu

A cikk olvasható a Csongrádhír 5. számában a 12. oldalon, és a Kiskunhír 4. számában a 10. oldalon is.

Hozzászólások