EP

Hogy állnak hazánk képviselői az Európai Parlament ranglistáján?


A MEP Ranking nevű lista fontos az EP képviselők megítélésében. Megmutatja milyen a képviselők teljesítménye és azt, mekkora súllyal bírnak az EU-ban. A listát az EP által biztosított adatok alapján egy algoritmus segítségével állítják össze, hogy emberi kéz ne tudja azt manipulálni.

Az Európai Parlament 751 helyéből 21-en képviselik hazánkat.

Ha egy képviselő kiad egy közleményt, vagy benyújt egy iratot, bármi munkát kiad a kezéből, először azt nézik meg róla, hogy hol áll a MEP Rankingon – nyilatkozta korábban a Blikknek Szanyi Tibor MSZP-s képviselő, aki sokáig a lista élén állt a magyar képviselők között, ami összesítésben a 38. helyre volt elegendő.

A magyar listavezető ekkor azt is elmondta, hogy 200. helyig veszik komolyan a képviselőket, 400-tól pedig már csak a „futottak még” kategória van. Nos, ha Szanyi Tibor múltban elhangzott mondatait alkalmazzuk a jelenre, akkor bizony őt sem veszik komolyan. Nem a „futottak még” kategóriában van, de mondhatjuk, hogy már a küszöbön ácsorog a 381. helyével. A magyar dobogótól is igen messze került, jelenleg a 8. helyen áll. Úgy tűnik a három évvel ezelőtti lelkesedés alábbhagyott.

mepranking.eu
mepranking.eu

A hazai képviselők közül Járóka Lívia, Jávor Benedek és Schöpflin György áll az élen, ami az EP-ben a 102., 182., és a 198. helyet jelenti. Szájer József kirohanásai megszerezték neki a hazai 4. és az EP 229. helyét. A magyarok sereghajtója Morvai Krisztina, aki összesítésben a 738. helyen tanyázik.

Ha a 200. helyig veszik komolyan a képviselőket, akkor összesen három magyar politikusnak van súlya az Európai Parlamentben. A „futottak még” kategóriában jobban teljesítünk, a 21 képviselőből 12-en eveznek az EP farvizein.

El tudják képzelni, hogy a jövőben megvalósul egy hasonló ranglista a hazai politikai élet résztvevőiről?

Pete Tamás
Fotó: MTI/EPA

Hozzászólások