Hogyan fessünk húsvéti tojást természetes alapanyagokból?


Környezetbarát festékek tárháza várja az embert, ha a boltok zöldség-gyümölcs standjainál, vagy a fűszeres polcok előtt nézelődve arról gondolkodik, hogyan tudná természetbarát módon megoldani a húsvéti tojások festését. A színek kikeverésére az impressmagazin.hu cikke derített fényt.

Miért jó, ha természetes alapanyagokkal próbáljuk megfesteni a húsvéti tojást? Mert sokan nem csak a kifújt tojást szeretik megfesteni, hanem azt is, amit még szeretnének elfogyasztani főtt tojásként. Hogy biztosak lehessünk abban, hogy semmilyen káros színezőanyag nem szivárog át a tojáshéj pórusain, válasszunk zöldségeket-gyümölcsöket vagy fűszereket a színezésükre. Az Impressmagazin cikkéből kiderül, melyik alapanyagból milyen színt nyerhetünk ki:

  1. Kurkuma – a sárga szín eléréséhez: Adjunk 2-3 evőkanálnyi kurkumát fél liter vízhez, és forraljuk néhány percig.
  2. Vöröshagymahéj és sárgarépa – a narancs szín eléréséhez: Adjunk 2 bögre vöröshagymahéjat és egy kisebb sárgarépát fél liter vízhez, és főzzük kb. 15 percig.
  3. Őrölt pirospaprika – a piros szín eléréséhez: Adjunk 2-3 evőkanálnyi őrölt pirospaprikát fél liter vízhez, és forraljuk néhány percig.
  4. Cékla – a rózsaszín eléréséhez: Egy kisebb céklát megpucolás és kisebb darabokra való felvágás után forraljuk fél liter vízben. A halvány rózsaszíntől egész a pink árnyalatig eljuthatunk.
  5. Spenót vagy petrezselyem – a zöld szín eléréséhez: Az apróra vágott 1 bögre spenótot, vagy petrezselymet fél liter vízben főzzük kb. 15 percig. Világoszöld festőlét kapunk.
  6. Lilakáposzta – a kékes szín eléréséhez: Adjunk két bögrényi lilakáposztát fél liter vízhez, főzzük 10-15 percig. Világoskék festőlét kapunk.
  7. Fagyasztott áfonya kiolvasztott leve – a kékeslila szín eléréséhez: Az áfonyalé épp elegendő a festéshez, a gyümölcsöt nem kell felhasználni. A kiolvadt lét melegítsük fel, és hagyjuk ázni benne a főtt tojásokat.
  8. Kávé – a barna szín eléréséhez: Adjunk 3 evőkanálnyi kávét fél liter vízhez, és főzzük, míg barna színt nem kapunk.

Tanácsok az alapanyagokhoz összességében: Minden alapanyag felhasználásakor használjunk fel fél liter vizet a forraláskor, és adjunk a vízhez 1 teáskanál sót. A színezett vizet öntsük egy tálba, majd adjunk hozzá 1 evőkanál ecetet. A főtt tojásokat akkor tegyük a festő lébe, amikor az még meleg, és hagyjuk állni benne, míg el nem érjük a kívánt színt, vagy annak árnyalatát.

Fotó: Pixabay

Hozzászólások