k-pop

Ilyen az első nem koreai K-Pop banda


Mitől lesz egy K-Pop banda K-Pop banda? Számomra eddig evidens volt, hogy attól, hogy az előadói koreaiak, kínaiak, thaiak esetleg félig amerikaiak, ilyesmi. Úgyhogy, amit eddig erről a műfajról tudtam és gondoltam teljesen felrúgta az  EXP Edition nevű K-Pop banda, amelyet négy amerikai srác – Koki, Frankie, Šime és Hunter – alkot.

Az együttest egy koreai nő, Kim Bora hozta létre 2015-ben, aki tanulmányozni akarta, hogy mitől K-Pop banda egy K-Pop banda, így érdeklődőket szerzett maga mellé és az amerikai Columbia Egyetem támogatásával meghallgatást tartott az együttes tagjainak megtalálása érdekében. Még ők maguk is meglepődtek rajta, hogy mennyire népszerű lett a kezdeményezésük, rengetegen jelentkeztek. Ami kísérletnek indult szépen lassan kinőtte magát valami nagyobbá.

A koreai zeneipar egy kemény rendszer. A gyerekek egészen fiatalon – körülbelül 10 évesen – tréninek jelentkeznek valamelyik céghez, ha elég tehetségesnek bizonyulnak egy többfordulós meghallgatás keretein belül felvételt is nyernek. Ezután több éven keresztül – átlagosan 3-5 évet tölt valaki tréniként – napi 10-12 órán keresztül gyakorolnak, hogy elég jók legyenek.  A diákok 20-30%-a jut csak el a debütálásig, és utána sem áll meg a munka, mert habár a különböző bandába tartozó idolok jó kapcsolatot ápolnak egymással, valamilyen szinten versenyezni kell azért, hogy ki lesz a legjobb, legnépszerűbb, legsikeresebb.

Ahogy a mellékelt ábra is mutatja nem lehetetlen külsősként bekerülni a rendszerbe, de nem is egyszerű, mivel olyanokkal kell versenybe szállni, akik egészen kis koruk óta ezt tanulják.

Az EXP Edition tagjai keményen küzdenek, hogy megállják helyüket ebben a rendszerben: folyamatosan tanulják a nyelvet, a kultúrát, edzenek, gyakorolnak. Ugyanazon a procedúrán mennek végig, mint a többi idol, csak éppen a nemzetiségük más. Nekem mégis vegyes érzelmeim vannak velük szemben.  A zenéjük nem kifejezetten rossz, sőt sokadik hallásra egészen jó. Csak éppen kicsit átverve érzem magam. Az agyam nem képes felfogni, amit éppen átél. Maga a zene a látvány nélkül teljesen K-Pop, aztán rájuk nézek és képtelen vagyok feldolgozni, amit látok. Számomra ebben a műfajban pont az adja meg azt a kis pluszt, hogy nem európai/amerikai kinézetű emberek szolgáltatják a zenét. Úgy gondolom, hogy a K-Pop nem csak attól az ami, hogy ázsiaiul énekelnek, hanem hogy ilyen nemzetiségű személyek az előadói; önmagában a nyelv nem elég. Habár az EXP Edition próbálja hozni a színvonalat: az éneklés mellé táncolnak is, méghozzá egészen jól, valami mégis hiányzik az előadásukból.

Koreában, ahol amúgy is szeretik a rajongók, hogyha egy-egy bandában vannak más nemzetiségű tagok is, az EXP Editiont is sokan támogatják és szeretik. Akik ellenük vannak inkább az Ázsián kívüli rajongók. Debütálásuk után nagyon sok YouTuber készített reakcióvideót, miután megnézte az első számukat, és alig akadt valaki, aki pozitívan reagált volna. A legtöbben azon a véleményen vannak, hogy a K-Pop attól az ami, hogy ázsiaiak adják elő, és amerikaiakból álló bandát nem szívesen fogadnak be ebbe a műfajba.

Azért pár percet érdemes rászánni a fiúkra, tényleg elég látványosak, aranyosak, nagyon igyekeznek, és akit nem zavar, hogy amerikaiaktól lát K-Popot, még el is rabolhatják a szívét.

D. Zsanett

Fotó: CNN

Hozzászólások