cukorbeteg tetkó

Ingyenes tetoválás cukorbetegeknek – Akár életet is menthet


Akár életet is menthet annak a nemzetközi jelnek a magunkra való tetoválása, mely egy rosszullét esetén jelzi a környezet, a mentősök, orvosok részére, hogy cukorbetegséggel állnak szemben.

Az Életmentő Tetoválók mozgalom kezdeményezője egy Németországban élő magyar tetováló művész, Marton István. Az ötlet gyorsan nagy népszerűségre tett szert, s alig pár hónap leforgása alatt eljutott már Svájcba, Angliába, Dániába, Svédországba, az Amerikai Egyesült Államokba, és Magyarországra is, ahol már országszerte 58 tetováló szalonban lehet kérni az ingyenes tetoválást.

Nagyváti Ákos, a Ruthless Tattoo Szeged tetováló művésze az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez.

„Elsősorban az motivált, ha az ember megteheti, hogy adjon, az jó, miért ne tenné. És én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy megtehetem. Másodsorban a testvérem betegsége motivált. A cukorbetegség nem egy egyszerű dolog. Az emberek többsége elmegy emellett, a bánásmód, ahogy kezelik őket, azért azt nem egyszerű dolog megélni. Akárhány cukorbeteggel beszéltem, mind azt mondta, hogy úgy érzi magát, mintha drogos lenne. Ha kap inzulint, akkor él, ha nem kap, nem él. Én azért átlátom, min mennek keresztül, azt, hogy ezt megélni, ezzel élni, nagyon kemény.”

A legnehezebb talán, mennyire elfogadó a környezetük, illetve mennyire ismerik fel a betegség jeleit. Ugyanis egy laikus számára egy rosszulléttől szenvedő cukorbeteg tünetei összekeverhetőek a részegséggel: a cukorbetegeknél mind a nagyon magas, mind a nagyon alacsony vércukor érték zavart, időnként delíriumos önkívületi állapotot idéz elő, amely a beavatatlan szemnek úgy tűnhet, hogy az illető részeg. Pedig ilyen esetekben a segítségnyújtás elmulasztása akár a beteg életébe is kerülhet.

cukorbeteg tetkó

Ezért nyújthat akár életmentő segítséget az új kezdeményezés. A tetoválás egységesen egy kis kék kör a bal csuklón, melybe a cukorbetegség típusát tetoválják, a kör alá pedig angolul a diabetikus feliratot írják. A jel orvosokkal, és mentősökkel egyeztetve született meg, s pontosan azért kerül a bal csuklóra, mert rosszullét esetén a kiérkező segítség ott méri meg először a beteg pulzusát, így semmiképpen nem kerüli el a figyelmüket a jelzés.

„Most már több cukorbeteggel és orvossal is tartom a kapcsolatot, és elmondható, hogy 99%-ban jó ötletnek tartják. Van olyan vendégem, aki a kezelőorvosa javaslatára foglalt időpontot.” – árulta el Ákos, akitől azt is megtudtuk, hogy a tetoválás olyan nagy népszerűségnek örvend, hogy a cukorbeteg vendégeinek már csak júliusra tud időpontot biztosítani.

„Ami meglepő, hogy azt mondhatom, hogy a jelentkezők 80%-a ötven pluszos. Valószínű azért, mert ők sokkal több negatív dolgon mehettek át, többször voltak rosszul, többször tapasztalták meg a betegségük árnyoldalait. Aki idejön, olyan még nem volt, aki ne sztorizna. Például az egyik vendégem mesélte, hogy önkívületi állapotban vitték be a kórházba, amikor is éppen az esettel párhuzamosan ment a SZIN. Delíriumos állapotban volt, és még a kórházban az orvosok is azt mondták neki, hogy csak részeg, biztos a SZIN-en rúgott be. Ez a cukorbetegség, hogy még a kórházban is előítéleteket kapnak, félrediagnosztizálják a betegeket. Ez rettentően szomorú. Ezek azok a dolgok, amelyek miatt ezt nagyon jó dolognak tartom, és emiatt csinálom. Az ember, ha ebben benne van, tapasztal furcsa dolgokat, melyek nem igazságosak a beteg emberekkel szemben.”

A jel magunkra tetoválása a cukorbetegek ilyen és ehhez hasonló negatív megkülönböztetéseinek kivédésére szolgál. Ákos szerint, ahogy a tetoválókat is „megbélyegzi” a közvélemény, hiszen azt gondolják még mindig sokan a tetovált emberekről, hogy veszélyesek, akik Harley Davidsonnal járnak szegecses kabátban, úgy egy magát inzulinnal kezelő cukorbetegről azt hiszik, hogy egy drogos, aki éppen belövi magát. Pedig mindkét feltételezés téves. A kezdeményezés pedig épp azért jó, hogy eloszlassa ezeket a negatív előítéleteket a köztudatból.

cukorbeteg tetkó

„Sajnos az a baj, hogy a tetoválókat, a tetoválást ilyen sztereotípiákkal azonosítják. Bár már elmondható, hogy tíz fiatalból nyolcnak van valamilyen tetoválása, nekik az életük része ez az életérzés, és nyílván már nem arról szól, mint a 90-es években.
Szerintem ez a közösség, ez a tetováló réteg bebizonyította, hogy ez közel sem arról szól, ami a köztudatban jelen van rólunk, vagy akár a cukorbetegekről.
Szerencsére, a mai fiatal társadalom szemében már a tetoválók vagány emberek, a tetoválás egy vagány dolog. És mivel mi ezt a betegséget úgymond támogatjuk, ez a korosztály már általunk sokkal elfogadóbb lesz a cukorbetegekkel kapcsolatban is.”

Az ingyenes tetoválást bárki kérheti, felső korhatár nincs. Sokan pedig első tetoválásként varratják magukra a cukorbeteg jelet. Körülbelül fél óra alatt elkészül, s ahogy Ákostól megtudtuk a csuklóra történő tetoválás a kevésbé fájdalmas testrészek egyike, így nincs ok az aggodalomra vagy félelemre sem magától a beavatkozástól.

A kezdeményezők már tervezik a további életmentő tetoválásokat is, mint például gyógyszerérzékenység, vagy epilepszia esetén, amit viselhet az ember. De, hogy ez mikorra realizálódik, az még a jövő zenéje.

Fülöp Tímea


A cikk olvasható a Megyeihír e heti számában is a 7. oldalon.

Hozzászólások