sudan

Isten veled, Sudan!


2018. március 19-én elhunyt Sudan, az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú. A negyvenöt éves állat az alfaj utolsó hím példánya volt, halálával az alfaj megmentésének egyetlen reménye is odaveszett.

Sudan a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi területen élt két nőstény társával, Najinnal és Fatuval.  A tudósok az ő utódjaikkal szerették volna a fajt megmenteni a kihalástól. Sajnálatos módon azonban Sudan egészségi állapota annyit romlott az utóbbi időben, hogy gondozói az állat elaltatása mellett döntöttek, hogy megszabadítsák elviselhetetlen fájdalmától.

Az utolsó kísérlet az északi szélesszájú orrszarvúk fennmaradására, hogy a halála előtt Sudantól örökítőanyagot vettek a tudósok, hogy egyszer a jövőben lehetőségük legyen az alfaj újraélesztésére.

Sudan életében igazi hírességnek számított. Ezrek látogatták őt a vadrezervátumban, sőt, a Tinder nevű randi oldalon saját profilt hoztak létre a számára, „A világ választható legjobb agglegénye” néven, ahol adományokat gyűjtöttek a számára.

“Méltóságával és erejével sok ember szívét rabolta el” – emlékeztek rá az Ol Pejeta rezervátum dolgozói.

Sudan, ahogy a nevéből is következik, Szudánban született, majd egy cseh állatkert lakója lett, ahonnan 2009-ben Kenyába szállították és haláláig ott is élt.

Az északi szélesszájú rinocérosz eredetileg Csád, Szudán, Uganda, Kongó és a Közép – Afrikai Köztársaság területén volt honos. Az 1960-as években még kettőezres populációról számoltak be a szakemberek, azonban az értékes orrszarva miatt a legtöbb egyedet kegyetlenül lemészárolták.

A Természetvédelmi Világszövetség emiatt a “kihalástól közvetlenül veszélyeztetett” kategóriába sorolta a rinocéroszok eme alfaját, sajnos azonban a vadonban már így sem találhatóak meg, a megmaradt egyedek is már csak nemzeti parkokban éltek.

A tudósok bíznak benne, hogy a levett örökítőanyag segítségével sikerül reprodukálni a faj egyedeit, és nem tűnik az el örökre a Föld felszínéről.

Magyarországon, a Budapesti Állatkertben 2007-ben, igazi kuriózumként már sikeresen létrehoztak mesterséges megtermékenyítéssel szélesszájú orrszarvút, ő az első orrszarvú-borjú, aki fagyasztva tartósított hímivarsejtek felhasználásával, mesterséges úton fogant.

Fülöp Tímea

Fotó: Facebook/Ol Pejeta Conservancy

A cikk olvasható a Csongrádhír 5. számában a 10. oldalon, és a Kiskunhír 4. számában a 12. oldalon is.

Hozzászólások