Szegedi Törvényszék épülete

Jövőre kezdődhet el a Szegedi Törvényszék épületének rekonstrukciója


Jóváhagyták a Szegedi Törvényszék épületének rekonstrukciós tervét, a felújítás a jövő év második felében kezdődhet el – tájékoztatta a bíróság szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a Wagner Gyula-terv keretében a vagyonkezelő Szegedi Törvényszék aktív részvételével teljesen megújítja a bírósági épületet. A teljes rekonstrukció és átépítés során az intézmény jelenlegi 9500 négyzetméteres alapterülete 12 600 négyzetmétere növekszik.

A beruházás engedélyes terve elkészült. Jelenleg a kiviteli tervek készítése folyik, ezek véglegesítése után választhatják ki közbeszerzésen a kivitelezőt.

Az eredeti nevén Magyar Királyi Polgári Törvényszéki Palota tervrajzait Ney Béla és Meixner Károly műépítészek készítették 1881-ben. A kivitelezés 1883 áprilisára fejeződött be, az épületet Ferenc József adta át novemberben az 1879-es nagy árvizet követő újjáépítést lezáró ünnepségek során. Az épületet 1906-ra bővítették, majd az 1950-es és az 1970-es években, végül 1984-ben kisebb felújítások történtek.

Tárkány-Szűcs Babett, a törvényszék elnöke korábban elmondta, a műemlék épület felújításának várható költsége mintegy 5 milliárd forint. A rekonstrukció idejére a Szegedi Járásbíróság és a Szegedi Törvényszék az egykori Délterv-székházba költözik majd.

(MTI)

Fotó: szeged.hu

Hozzászólások