Kasza Tibi - Vele nevetünk vagy rajta?

Kasza Tibi – Vele nevetünk vagy rajta?


Én speciel egyik sem. Nem nevetek. Nehezen tudom szavakba önteni, mit is érzek, amikor a magyar média állkapcsa próbál szórakoztatni a képernyőn. Nagyon egyszerűen fogalmazva: nem jót érzek, és ennek már-már fizikai tünetei is megmutatkoznak. Cikkemben kísérletet teszek arra, hogy bebizonyítsam, nála még egy fing is viccesebb. Úgyhogy Kasza Tibor fanok, öveket becsatolni!

Most pedig nagylevegő, fejest ugrunk a humor feneketlen kútjába/fekete lyukába! Kinek mi.

Persze, tudom, ízlések és pofonok, úgyhogy elhiszem, hogy vannak, akik tényleg viccesnek tartják az Irigy Hónaljmirigy babérjaira törő médiaszemélyiséget. Nekik is ajánlom ezt a cikket, pár perc olvasásba még nem bolondult bele senki. Nem úgy, mint majdhogynem én, amikor sorra néztem végig a Kasza-tanács videókat. (Hogy érdemes-e a beágyazott Kasza Tibi videók előtti fél perces reklámot kivárni, hogy utána nézhessük, hogyan brillírozik a magyar humor nehéztüzérsége, a válaszom egy határozott nem. Ha valaki mégis rávetemedik, hogy némi kontextust kapjon a cikkhez, annak pedig kitartást kívánok!)

A műsora egy jó ideje már lekerült a televízió képernyőjéről, ott sosem láttam. Nemrég küldött nekem az egyik cimborám egy – már korábban említett – Kasza-tanács videót, aminek segítségével megismerkedhettem közelebbről a Crystal szökevény humorával, illetve annak hiányával. Első ránézésre – valamint több napi emésztgetés után is – megállapítható, hogy Kasza Tibi faék egyszerűségű tréfákkal operál, vagy éppenséggel semmilyennel. A humor nehéz műfaj, nem is megy mindenkinek. Sokan – Tibi is ez az eset – csak erőltetett majomkodásra képesek. Itt meg kell jegyeznem, kétségek közepette írtam ezt le, mert a majmokat kedvelem. Ha egy ember úgy majomkodik, mint Kasza Tibi, attól viszont a falra tudok mászni. Arról nem is beszélve, hogy pár éve még a főműsoridőben borzolta a kedélyeket. Szerintem, amikor kicsi volt, sajnálatból nevettek a viccein, ő pedig ezen úgy felbuzdult, hogy a lendület a mai napig kitart. Kasza Tibi mint egy kitaszított cirkuszi bohóc járja be a média minden bugyrát.

Ha az egyik legszélesebb körben elérhető hazai csatornán kapnál egy saját műsort, próbálnál valamit közölni a nézőkkel, vagy krémest kennél inkább egy gyerek arcába? A média egyik komoly kérdése, hogy kiszolgálja, vagy valamilyen szinten alakítsa is a nézői igényeket. Nem tudom melyik járhatott Tibor fejében, amikor a becelofánozott szájába próbált drazsékat juttatni elnagyolt mozdulatokkal. Nincs azzal semmi gond, ha csak szórakoztatni akar egy műsor, de mintha nála is felfedeztem volna némi kritikát komolyabb dolgokkal kapcsolatban, csak egy-egy mondat erejéig. Persze ezek gyorsan el is lettek temetve némi jópofáskodással, ami nála annyiban merül ki, hogy rángatózik, hülye fejeket vág, lelocsol valakit vízzel. Azt pedig ne feledjük, a humor remek fegyver, ami a megfelelő kezekben sok mindenre képes. Tibi keze nem ilyen.

Biztos tapasztalták mások is – lehet, nem pont Kasza Tibi műsoránál – azt, amikor egész jól érzi magát az ember, valaki pedig humoros próbál lenni, azonban ez olyannyira nem sikerül, hogy a nézők, hallgatók kedélyállapota lezuhan egész addig, hogy úgy érzik, a világ összes gondja az ő vállukat nyomja. Oda lett a jó kedv, a cél pedig pont annak megteremtése, fokozása volt. Ez az érzés fogott el, miközben az erőltetett, viccesnek szánt bejátszásokat néztem. Kasza Tibi nem az eredetiség mintapéldánya. Mindig az az érzésem támad, hogy amit csinál már korábban megcsinálta más, ráadásul jobban. Pár példa: Hogy ne éld az életed jelenetei vs. Kasza-tanács, D. Tóth Kriszta: Elviszlek magammal vs. Kasza Taxi, bármelyik esti showműsor – kivéve Hajdú Péter Frizbije – vs. Kasza!.

Kasza Tibinél egy fing is nagyobb humorforrásnak bizonyul. Vicces hangot ad ki, fura a szaga, ráadásul a nyelvi korlátokat lebontva nemzetközi sikernek örvend. Ha valaki ezek után azt hinné, hogy az altesti és a fingós viccek a kedvenceim, azoknak csalódást kell okoznom. De egy megfelelő szituációban elengedett farlehelet több okot adhat a nevetésre, mint Kasza Tibi erőlködő próbálkozásai.

Ha a műsora oda is lett, a Facebook-on nehéz elkerülni a mások képét felhasználó és saját vízjelével ellátó médiagurut, valamint saját nevével ellátott oldalát. A nagy erő nagy felelősséggel jár (igen, Pókembert is szeretem, nem csak a majmokat), ez Kasza Tibi esetében is így van. Övé az egyik legkedveltebb magyar Facebook-oldal, mégis kommersz, gagyi tartalmat szolgáltat. Most kivesézhetnénk azt is, hogy valószínűleg azért van ennyi követője, mert kommersz, gagyi tartalmat szolgáltat, de jelen írásnak nem ez a lényege. Megteremtette a kellő felületet ahhoz, hogy fontos problémákra hatásosan hívja fel a figyelmet. Persze a társadalmi igazságtalanság, az országban fejét felütő problémák csak akkor számítanak, ha velünk, vagy közvetlen környezetünkben történnek. Ilyen volt például, amikor Tibi szegény édesanyjának órákig kellett várnia a sürgősségin, amivel kapcsolatban hangosan ki is fejezte a véleményét. Nemrég pedig kiakadt azon, hogy egy bulvárújság miket írt a feleségével, valamint leendő gyermekével kapcsolatban, hozzá kell tennem szerintem teljesen jogosan (jósokat kérdeztek meg a gyermekáldásról, a jósokról már leírtam a véleményem, itt olvasható). Azonban mindezt fura volt hallani attól, aki az állkapcsáig merül el a bulvármocsokban és élvezettel lubickol benne. Facebook-oldala az internet kevésbé vicces képeiből, mémjeiből, aranyos állatokból, jajj, de szar a hétfő, jajj, de finom a csoki, valamint bulvárhányadék posztokból áll. Alekosz apa lesz, Cinthya Dictator videóban jelentkezett be a pszichiátriáról, mi áll Pély Barna és Dorina szakításának hátterében, megőrülnek a nők Győrfi Pál fiáért, nyilvánosan csókolózott új szerelmével Tóth Andi, ezért nem kerülhet elő soha VV Fanni holtteste és így tovább, és így tovább.

Kép: TV2
Kép: TV2

Az, hogy mikor szúr szemet Tibinek a szörnyű kettős mérce, amelyben éli az életét nagyrészt rajta múlik. Ha a feleségéről írnak a bulvárlapok az rossz, ha az ő oldalán jelenik meg valami hasonló, vagy még durvább másokról, az jó, mert hasznot hoz(?). Nem tudom milyen gondolatok játszódnak le a fejében. Csak tippjeim vannak, hogy milyen lesz a jövő Kasza Tibi számára. Valószínűleg ugyanazt a szerepet fogja betölteni, mint eddig. Komoly dolgokat nem firtat, kivéve, ha a családjával történik. Vajon átlép valaha a bohókás balfék szerepén? Szükség van egy komoly Kasza Tibire? Szükség van egyáltalán a komolytalan Kasza Tibire? Nos, a Facebook like-ok alapján igen, amíg pedig ilyen sikeres, nem valószínű, hogy változtatni fog a jól bevált receptúrán: jópofáskodás, mémek, bulvár, jópofáskodás, mémek, bulvár, jópofáskodás, mémek, bulvár…

Pete Tamás
Kiemelt kép: www.facebook.com/KaszaTibor/

Hozzászólások