keresztek

Keresztekről és feszületekről nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen


Dömötör Mihály fotóművész kereszteket és feszületeket megörökítő képeiből nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában kedden – közölték a szervezők.

Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója a közleményben úgy fogalmazott, hogy a kereszt és a feszület azok a spirituális szimbólumok, amelyek Jézus halálát s a kereszténység jelképeként és reményeként az örök élet ígéretét is magukon hordozzák.
Dömötör Mihály Kereszt parafrázisok – a XII. stáció című kiállítása a nagyhét utolsó szent szakasza, a nagyszerdától húsvétig tartó periódus előestéjén nyílik meg. A tárlaton Hódmezővásárhely megbecsült művészének félszáz alkotása segít ráhangolódni az ünnepre, bemutatva a kereszténység legfontosabb szimbólumát, a keresztet.

A képeken több hódmezővásárhelyi feszület mellett láthatóak azok a fényképek, amelyeket Dömötör Mihály múzeumi munkája során vagy a világban járva-kelve fotózott, köztük a témában elsőként – a nyolcvanas években, az erdélyi Szamosújváron – készült felvételét egy földre dobott, út menti keresztről.

“Jó érzés elidőzni a feszületek társaságában, amelyek bár tartalmilag azonosak, formailag mégis sokfélék” – fogalmazott a művész, akinek a tárlaton szereplő fotográfiái mind fekete-fehérek, a látható valóságtól eltérő ábrázolással fokozva a drámai hatást. A kereszt fontos jelkép a hívők számára, de a nem hívőknek is érdemes időt szentelni és ráhangolódni az értelemhez és az érzelmekhez egyaránt szóló alkotásokra – tette hozzá Dömötör Mihály.

(MTI)

Fotó: promenad.hu

Hozzászólások