Kína nem kér az új Micimackó-filmből

Kína nem kér az új Micimackó-filmből


Kínában nem lesz látható a nálunk Barátom, Róbert Gida néven futó új Micimackó film. A mézimádó medve már évek óta erős cenzúra alatt van, így valószínű a mostani tiltás is ide vezethető vissza – írja a BBC.

Getty / Laurie Sparham

A népszerű karakter régóta a nemzet ellenségének számít, miután több kép is napvilágot látott, ahol a Kommunista Párt vezetőjét, Hszi Csin-pinget hozzá hasonlították. A kínai hatóságok tavaly kezdték el blokkolni a csacsi öreg medvét ábrázoló képeket a közösségi médiában. Micimackó a politikai ellenállás szimbólumává vált.

Az összehasonlítások 2013-ban kezdődtek. A kínai vezetőről készült különböző képeket hasonlítják a dundi mackóhoz és barátaihoz. Az egyre népszerűbbé vált képek találkoztak sorsukkal, a cenzúrával. Idén júniusban a kínai hatóságok cenzúrázták az HBO adását is azután, hogy John Olivier műsorvezető kigúnyolta Hszi érzékenységét, hogy Micimackóhoz hasonlították őt.

Egy másik ok a Kínában jelenlevő külföldi film kvóta lehet, összesen 34 más országban készült alkotást láthatnak a mozikban évente. Talán a kínai nézőket más filmek jobban érdekeklik, azonban nem kizárható, hogy a hatalom kényes viszonya Micimackóval áll a háttérben.

Milne híres gyerekkönyvének legújabb változatában már egy felnőtt Róbert Gidával találkozhatunk, aki beleragadt a szürke hétköznapokba, és szinte alig emlékszik a Százholdas Pagonyra. Azonban ismét feltűnik Micimackó Róbert Gida életében, akinek segítségével ismét felfedezi az élet örömeit.

Hozzászólások