Kinek, hol, mit tilos a vizes vébén? – piktogramok haladóknak


A hvg.hu rögtönzött mini riportja szerint a vébé – külföldi állampolgárságú – közönsége meg van elégedve a legtöbb dologgal, legalábbis akiket megkérdeztek. A rendezvény helyszínein található piktogramok pedig – kis rajzocskák – hogy ugye mindenki egy nyelvet beszéljen, elmesélik, mit szabad, és mit nem kellene tennünk, amíg a helyszínen kívánjuk élvezni a vizes sportokat. Csak, hogy rend legyen! Egy részük hagyományos, más részük talányos. De a felvételből kiderül még valami más is…

Félig teli a pohár: az egyik megkérdezettnek tetszik a szervezés, szerinte mások sem csinálták volna meg jobban egy ilyen nagy léptékű rendezvény programjait és kiszolgáló létesítményeit – az oroszoknál ebben legalábbis biztosan jobbak vagyunk. Ismerik a sportot, és azt, mi kell ahhoz, hogy élvezhető legyen, a legjobb a vízilabda. Jó az idő, jó a játék, szurkolunk, színvonalas az egész. Az emberek kedvesek, segítőkészek, szóval: le a kalappal.

Üröm az örömben rész következik. Egy másik nyilatkozó szerint – aki úgy véli, a biztonság az persze nagyon fontos – az már túlzás, hogy a saját üres palackját sem engedték neki bevinni egy vizes szám megtekintésekor, és odabent kellett innivalót vásárolnia. Nála már inkább félig üres a pohár.

A piktogramokkal azonban mindenkinek teli lesz, ha nem is a pohara, de a bizonyos hócipője, vagy ha viccnek fogjuk fel, a szemeink könnyekkel. A részletes leírás és a képecskék tucatjai szerint ugyanis egy sor dolgot tilos a rendezvények területén, amelynek az egyik része érthető, a többi magyarázatra szorul, a maradék meg nevetséges.

Nem szabad például a szokásos dolgokat: mindenfajta fegyvereket, vagy éppen esernyőt, bőröndöt, vagy boxert (tudják, amivel jól állon lehet vágni az ellendrukkert, de a másikat is tilos, amelyik ugatni is tud), rakétát bevinni, tüzeskedni, bármire felmászni vagy bármin átmászni. Meg még a lépcsőn állni se.

És valóban: tilos ételt, és italt bevinni. Dobálózni, seftelni és még néhány, elsőre kitalálhatatlan dolgot csinálni vagy bevinni is tilos.

Kamerázni is tilos a rendezvények területén, de a piktogramok szerint a rendezvény résztvevőiről, így a közönségről is kép-és hangfelvétel készülhet.

Ennek működését könnyen tetten érhetjük a hvg.hu videójának vége tájékán: akkor ugyanis az látható, hogy odalépnek a biztonság éber őrei, és egyszerűen megtiltják a stábnak, hogy a rendezvény bejáratánál felvételeket készítsenek. Kifejezetten állóképet. Mozgóképet azt lehet.

Mivel a HVG stábjának sem volt egyértelmű, végülis hol-mit lehet, gondolták, utánajárnak az igazságnak. Egy másik videóban Borsa Miklós, a vizes vébé szóvivője magyarázza a bizonyítványt. Habár a beléptető kapukon kívüli, murvás terület közterület, a stáb valószínűleg akadályozta a forgalmat.

Ígérjük: ha megtudjuk, mi az igazság, rögvest megírjuk.

Forrás: index.hu/hvg.hu

Hozzászólások