888

Kormánypárti szóvivő szörnyülködik egy újság szerkesztőségében, hogy a Facebook törölt egy oldalt – Kitalálja, melyik portálról van szó?


Egy kis segítség: Gulyás Gergely – a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője – 2016-ban azt mondta, jó ízlésű embernek semmi köze nem lehet ehhez a laphoz.

Hollik István, a Fidesz-KDNP frakciószövetség szóvivője szerint felháborító, hogy a Facebook bevándorlásellenes tartalmakat töröltet, ezzel nyíltan politikai szerepet vállalva. A kereszténydemokrata politikus erről a 888.hu szerkesztőségében tartott sajtótájékoztatón beszélt vasárnap, G. Fodor Gáborral, a lap főszerkesztő-hírigazgatójával. Mindketten Sorost látják a dolog mögött, ami nem meglepő, révén, hogy kormánypárti politikusról van szó, és egy olyan lapról, aminek a nyitólapján – állami hirdetések mellett – „Mi vagyunk Soros ellenzéke” szlogen látható.

G.Fodor Gábor elmondta, kollégája Facebook-oldalát egy mém miatt tiltotta le a közösségi oldal. A kép egyik részén Emmanuel Macron francia államfő látható félmeztelen színesbőrű férfiak társaságában, a kép alsó részén az unokáját karjaiban tartó Orbán Viktor látható. A kép felé azt írta az újságíró: “Tessék választani”. A főszerkesztő szerint a képhez sem kommentárt, sem jelzőt nem fűztek. Ezt a tartalmat a közösségi oldal eltűntette és egy hétig letiltotta őt, az újságíró oldalát pedig eltüntették.

“Ez félelmetes és kiábrándító, és a jövőt illetően is elgondolkodtató” – mondta G. Fodor Gábor, hozzátéve, hogy baloldali véleménydiktatúra van. Mint mondta, a kép azt akarta ábrázolni, hogy merre tart Európa: család vagy bevándorlás. A 888.hu főszerkesztője kiemelte, ezt nem hagyják annyiban, és az igazságot akkor is el fogják mondani, ha ez nem tetszik azoknak, akik másféle Európát képzelnek el. Egyben felszólította a jobboldali sajtót, hogy hallassák a hangjukat, és ne engedjék megfélemlíteni magukat. Hollik István arra is felhívta a figyelmet, hogy az európai parlamenti választások közeledtével az ilyen típusú cenzúra és bevándorláspárti kampány még intenzívebb lesz a következő hónapokban.

A Facebook moderálási szokása valóban érdekes kérdés, azonban nem árt megjegyezni azt a sokak által ismert tényt, hogy a Facebook magánvállalkozás, így megszabhatja milyen tartalmaknak ad teret a felületén. Azt egyikük sem jegyezte meg, hogy az adófizetők pénzéből fenntartott közmédia évek óta nem működik rendeltetésszerűen, hogy mekkora túlsúlyban jelennek meg egyes vélemények. Arról sem szólt a fáma, hogy az elvileg piaci médiaszereplők és az állam ilyen mértékű összefonódása milyen hatással lehet a demokráciára.

Gulyás Gergely pedig azért tette a korábban említett kijelentését, mert a 888.hu Tóbiás József volt MSZP-elnök feleségét maszturbációs segédeszközként mutatta be. Még a végén kiderül, hogy a kormánypárton belül is eltérhetnek a vélemények. De az is lehet, hogy két év alatt megváltozott a frakcióvezető nézőpontja.

Pete Tamás

MTI
Fotó: MTI/Mónus Márton

Hozzászólások