Közleményben reagált az MNB a gyenge forint ügyében

Közleményben reagált az MNB a gyenge forint ügyében


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) sem most, sem a jövőben nem kíván napi árfolyammozgásokat kommentálni – közölte a jegybank csütörtökön a honlapján.

A közleményben leszögezik: az MNB elsődleges célja törvényi mandátumának megfelelően az árstabilitás elérése és fenntartása. Álláspontját a monetáris tanács a múlt héten ismertette közleményében és a hozzá kapcsolódó inflációs jelentésben. Az MNB elnöke a Költségvetési Tanács tagjaként folyamatosan tájékoztatja a kormányt a makrogazdasági környezetről és annak változásairól – tették hozzá.

“Nem osztva Kovács Zoltán kormányszóvivő véleményét, az MNB sem most, sem a jövőben nem kíván napi árfolyammozgásokat kommentálni” – írta közleményében a jegybank.

Kovács Zoltán kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján a forintárfolyammal kapcsolatban kérdésre kifejtette, hogy a magyar gazdaság makromutatói, teljesítménye nem adnak okot erre az árfolyamra; nem zárják ki, hogy spekulációs folyamatok állnak a háttérben. Hozzátette, hogy az árfolyam-politika az MNB felügyelete alá tartozik.

A parlament Költségvetési Bizottsága július 4-re meghallgatásra hívta Matolcsy Györgyöt, az MNB elnökét a forint tartós gyengülése miatt.

(MTI)
Fotó: tozsdeforum.hu

Hozzászólások