Kulacs a sporthoz, a kiránduláshoz, a mindennapokhoz… extra funkcióval


Hogy miért kiváló környezetkímélő megoldás a kulacshasználat, az napjainkban már nem is kérdés. De hogy még a „vízkészítéshez” is hozzájáruljon, az már igazán extra funkcióval látja el. Az impressmagazin.hu cikkéből megtudjuk, milyen is az az önmagát újratöltő kulacs.

Az újratöltődő kulaccsal akár egy egész napra is elindulhat a túrázó vagy a sportoló, mert a kulacs beépített napelemes kondenzátora képes arra, hogy a levegő páráját kiszűrje, és azt ivóvízzé alakítsa. Azt állítják róla az alkotók, hogy „az új találmánnyal akár egy vagy két ember napi vízszükséglete is fedezhető”.

Az új találmány a Fontus cégtől származik, amely a környezetbarát technológiák támogatásával ezt a terméküket elsősorban kerékpárosok és túrázók számára fejlesztette ki. Ahogyan manapság törekednek a gyártók az okoseszközök gyártására, úgy a Fontus cégnek is ez volt a célja az eszközzel: az okoskulacs-ajánlatukkal az üzenik: „akár egy egész napos túrázás esetén se jelentsen többé problémát az ivóvízhiány. Elég elindulni egyetlen kulaccsal, mely újra meg újratöltődik friss ivóvízzel…”

A cég az okoskulacs-kampányával arra is felhívja a figyelmet, hogy „A Föld atmoszférája jelentős mennyiségű kihasználatlan friss vizet tartalmaz”, amellyel abba az irányba tereli a hangsúlyt, hogy a globális felmelegedés miatti, szárazság sújtotta területeken is életmentő eszköz lehet, ahol kevés eséllyel vagy egyáltalán nem lehet tiszta ivóvízhez jutni.

Az eszköz működése a következő elven alapul: „a kondenzációs technológiával működő, önmagát újratöltő kulacs a levegőben lévő párát alakítja át vízzé napelemek segítségével. A kulacs felső része hűtő funkciót lát el, mely ösztönzi a páralecsapódást. Ahogy a levegő áthalad a kulacs felső részén, lelassul a légáramlás sebessége, amely lehetővé teszi a vízmolekulák kicsapódását. A párából kinyert víz pedig az üvegbe kerül, amíg meg nem telik a kulacs. A víz előállítását a hátizsákra vagy kerékpárra rögzített napelemek működtetik, melyek a kulacs tetején lévő kondenzátorhoz csatlakoznak.”

Mennyire hatékony az eszköz tisztavíz-előállítása? A gyártó szerint, ha a kulacs megfelelő körülmények (tiszta a levegő és magas a páratartalom) között működik, akkor percenként egy csepp víz előállítására képes. Tehát, egy óra alatt fél liter vizet termel, és két-három óra alatt telik meg teljesen a kulacs. Arra azonban felhívja a cég a figyelmet, hogy légszennyezett területeken nem alkalmazható a kulacs „vízkészítő” funkciója.

Fotó: impressmagazin.hu

Hozzászólások