MZP

Küzdelem a korrupciómentes, fejlődő Vásárhelyért – Interjú Márki – Zay Péterrel


A választásokat követően nagyon kevés olyan település maradt ma Magyarországon, ahol a vezetés nem a Fidesz – KDNP kezébe került. Ilyen például Hódmezővásárhely, ahol még februárban a független Márki – Zay Péter nyert az időközi polgármester-választáson. De hogyan is lehet megfelelően kormányozni, képviselni a város érdekeit, amikor a helyi közgyűlés tagjainak többsége is kormánypárti? Erről és a várost érintő fontos kérdésekről beszélgettünk Márki – Zay Péter polgármester úrral. 

A 2018. május 10-i közgyűlés megszavazta Hegedüs Zoltán önálló képviselői indítványként beterjesztett javaslatát, amely 1 milliárd 160 millió Ft átcsoportosítását eredményezi a 2018 évi költségvetésben. A döntéssel fontos, a város működését veszélyeztető területektől vonnak el fedezetet, mint például a fűnyírás vagy a szúnyogirtás. Hogyan kívánja mégis ezeknek a területeknek a működését biztosítani?

Technikailag most egyetlenegy lehetőséget hagyott nekem ez az úgynevezett Hegedűs csomag. Ez pedig az, hogy minden alkalommal, amikor „rendkívüli helyzet” van, például amikor le kell nyírni a füvet, egy rendkívüli közgyűlést összehívunk, és megkérjük a testület tagjait, hogy csoportosítsanak át a költségvetésen belül egyik sorról a másikra összegeket. Ha látunk megfelelő forrást és mindig látni fogunk, ha nem mást a Járható Vásárhely útépítést, ahová tették a pénzt, akkor át fogunk csoportosítani, minden esetben. Addig a városlakók türelmét fogjuk kérni, mert a Hegedűs csomagnak köszönhetően sajnos egyelőre nem tudunk szúnyogot irtani vagy füvet nyírni.

Ön szerint milyen feltételekkel lenne megvalósítható a Járható Vásárhely Program?

Nyílván egy Golden Gate hidat is lehetett volna építeni Hódmezővásárhelyre, lehet, hogy azt is támogattam volna, de egyelőre annak sincs meg az anyagi fedezete, ugyanúgy, ahogy erre a 47 km-nyi útépítésre és járdafelújításra sincs keret. Már eleve egy roppant hiánnyal tervezett költségvetésről van szó, hiszen olyan bevételeket terveztek be, ami nyilvánvalóan nem fog beérkezni. Ezen túl a helyi magánszemélyek által fizetett építményadó visszamenőleges eltörlése még jobban megterhelte ezt a költségvetést, és most egy újabb egymilliárdos járdaépítési program, hiába vannak átcsoportosítási javaslatok olyan helyekről, ahonnan már most sincsen annyi pénz, amennyit ők át akartak csoportosítani, ezt a hiányt nem fogja megoldani. Úgyhogy ahogy beérkeznek ezek a pénzek, amiket a Fidesz – KDNP-s többség által irányított önkormányzat annakidején betervezett, akkor természetesen végre fogjuk hajtani ezt a programot. Addig sajnos nem tudjuk pénz hiányában.

Ez a döntés is annak köszönhető, hogy a Fideszes önkormányzati többség megpróbálja ellehetetleníteni az Ön munkáját. Hosszútávon ez kihatással van az egész városra. Lehet bárminemű konszenzust kialakítani velük ebben a helyzetben, hogy a politikai ellentétek ne befolyásolják a város működését?  

Azért nagyon nehéz erre a kérdésre válaszolni, mert láthatólag rendkívül összhangban tevékenykedik ez a Fidesz – KDNP-s frakció, a tíz képviselő előre egyeztetetten általában azonosan szavaz, láthatóan és sejthetően Lázár János áll e mögött a nagy összhang mögött. Tehát én ezért is szeretnék minél hamarabb beszélni Lázár Jánossal, hogy ne a közgyűléseken személyeskedő vitákban formáljuk ki azt az együttműködést, ami óhatatlanul most is megvalósul, hiszen nagyon sok gyakorlati kérdésben ez a képviselőtestület ugyanúgy megszavazza a város működéséhez szükséges dolgokat, amit mi is ellenzéki, vagy független képviselőkként és polgármesterként megszavazunk. Beszéljük meg, hogy ki mit szeretne az adott esetben. És azt, amiben meg tudunk egyezni, természetesen meg is tudnánk valósítani.

A következő rendes közgyűlésre Lázár János is a városba látogat. Ez lenne a közelgő találkozó fő célja is?

Igen. Pontosan. Tehát én azt szeretném tisztázni Lázár János képviselő úrral, hogy melyek azok a célok, amelyeket mindannyian támogatunk, és ahol együttműködésre lehet számítani. Mi az, ahol nem számíthatunk kooperációra, ahol sajnálattal és szomorúan fogjuk tudomásul venni, hogy valószínűleg nem lesz együttműködés. Ettől függetlenül természetesen a közgyűlés határozatait végre kell hajtani, ahogy a pénz bejön, azt ezekre a célokra fogjuk fordítani. Nyilván a kérdés az, hogy bejön – e. Nagyon kíváncsi vagyok, Lázár Jánosnak milyen javaslatai vannak ezeknek a hiányoknak a betömésére. Honnan tudna minél több pénzt hozni, hogy valóban megvalósul – e majd például az általa beígért templom felújítási program. Ha létrejön, ez az együttműködés segíteni fogja Hódmezővásárhely fejlődését.

2018. május 15-én Molnár Áronnal, Algyő és Botka Lászlóval, Szeged polgármesterével a térség vállalkozásainak fejlesztéséről, a Tram-train által is megerősítendő egységes agglomeráció gazdaságának fellendítéséről, a települések együttműködéséről egyeztetett. Milyen eredménnyel zárták a találkozót? Sikerült megegyezniük a kérdéses ügyekben?

A jövőbeli fejlesztéseket, amelyek folyamatban vannak, azokat már ismerjük: a traim – train beruházás, ez a legnagyobb közös fejlesztésünk. Ez a keddi egyeztetés leginkább egy tapasztalatcsere volt, tehát ennek kézzel fogható konkrét fejlesztési javaslatai vagy arra befolyása, hogy a traim- train hogyan valósul meg, nincs. A traim – train a maga projektterve szerint halad, tehát ennek megvalósulása nem a mi egyeztetésünktől függ. Viszont egy korrupciómentes övezet kialakítása az mindannyiunknak szívügye, el vagyunk kötelezve mindannyian, hogy ebben a térségben szabadon, bármelyik vállalkozás pályázhasson bármilyen beszerzésre, hogy a városok költségvetéséből minden vásárhelyi, szegedi, vagy bármelyik térségbeli vállalkozás ugyanúgy, ugyanolyan tisztességes egyenlő versenyfeltételek mellett részesülhessen. És természetesen azt is tudjuk, hogy a polgárok ebben a térségben nagyon sok esetben a másik szomszédos településen dolgoznak, tehát az ő kényelmük érdekében össze fogjuk hangolni ezeket a fejlesztéseket.

A május 4-én kiadott közleményében a kilátásba helyezett médiatámadásokról és karaktergyilkosságról szólt. Azt mondta, felkészülve várja a támadásokat. Hogyan lehet erre felkészülni, mind szakmailag, mind emberileg?  

Emberileg nagyon nehéz, de hozzá lehet edződni egy idő után, hogy nap, mint nap hallok valamit, és azt ideális esetben cáfolni kell, de ha én azzal foglalkoznék, hogy minden egyes hazugságot egyesével cáfolok, és erről sajtótájékoztatót hívnék össze, akkor nem tudnék dolgozni. Szükség szerint természetesen kénytelen vagyok cáfolni ezeket a rágalmakat. Szerencsére ezeket általában tényekkel, videó felvételekkel tudjuk bizonyítani. Tehát különösebben nagy energiát nem von el, inkább csak bosszantó, hogy ilyen komoly energiákat fektetnek a lejáratásomba, abszolút könnyen, gyorsan cáfolható hazugságokkal.

Azt láthatjuk, hogy ez a karaktergyilkosság folyamatban van. Nemcsak az országos sajtóban, ahol Toroczkai Lászlótól, Morvai Krisztinán keresztül, időnként még baloldali oldalról is kapok kritikákat. Látszik, hogy sok ellenzéki megszólaló is valójában az összefogás ellen Orbán Viktor hatalmát akarja bebetonozni hosszútávon. Mi mindig arra törekszünk, hogy minden vállalkozás szabadon jöhessen ide, hogy Hódmezővásárhely egy korrupciótól és megfélemlítéstől mentes város legyen, és ez úgy látom, nagyon jó ütemben halad.

Tehát a helyi vállalkozásokkal jó a kapcsolata?

Az elmúlt héten a város legnagyobb vállalkozásaival találkoztam és egyeztettem, ezek természetesen politikamentes együttműködések, hiszen mind a városnak, mind a helyben lévő vállalkozásoknak érdeke egy békés, harmonikus együttműködés. A Hód – Mezőgazda Zrt. -nek voltam a vendége a múlt héten, az Állattenyésztési Napokon, Hódmezővásárhely egyik legnagyobb eseményén is részt vettem, a tegnapi napon pedig a Villeroy – nál, a helyi porcelángyárban tettem látogatást, ami a legnagyobb adófizetője a városnak, így szintén nagyon fontos a velük való együttműködés. Közös érdekünk az, hogy a hódmezővásárhelyi emberek jól érezzék magukat és legyen megfelelő munkalehetőség. Az OTP Bankkal is találkoztam a hét elején, tehát nagyon sok olyan lépést teszünk, amely a helyi vállalkozókat igyekszik jobb helyzetbe hozni.

A lakossági fórumon is elhangzott a vásárhelyi kórház nem megfelelő állapota. Hogyan kíván ezen az állapoton javítani?

Ami a legjobban felháborított, hogy Lázár János a „halálgyár” szót használta ezzel kapcsolatosan, én soha nem használnék ilyen szót. Azt gondolom, hogy ez a legnegatívabb, legszomorúbb időszakára emlékeztet a történelemnek. Azt nagyon nagy szomorúsággal látom, hogy a cigányság, a közmunkások, a zsidóság és a migránsok sértegetése után Lázár János ezt a náci időszakot idéző szót használta. Én azt gondolom, hogy ha valaki nemcsak a politikusi, de az úriemberi tekintélyét meg akarja őrizni, akkor ettől mindenképpen óvakodni kell.
A kórházzal kapcsolatosan valóban fogalmaztam meg én is éles kritikát, én ugye azt használtam, hogy az életét kockáztatja, aki bemegy a kórházba. Ez sajnálatosan, tényszerűen igaz. A hódmezővásárhelyiek megkeresnek egészségügyi kérdésekben ugyanúgy, ahogy lakásügyekben, szociális kérdésekben, álláskereséssel, környezetszennyezéssel kapcsolatosan, és egyéb kérdéseikben is. Válaszul egy javaslatot vezettünk be, miszerint egy észrevételgyűjtő ládát helyeztünk ki itt a városházán, így mindenki eljuttathatja hozzánk az észrevételét.
Az egészségüggyel kapcsolatosan tartott fórumon is nagyon sok észrevétel, visszajelzés hangzott el, ezeket és az ötletdobozban összegyűjtött javaslatokat rendszeresen eljuttatjuk a kórház vezetéséhez.
Pozitív, támogató hozzáállással a kórház azon dolgozóit, akiket a visszajelzések alapján a hódmezővásárhelyi emberek a legsegítőkészebbnek ítélnek, havonta rendszeresen elismerésben fogjuk részesíteni, ezzel igyekezve, motiválva valamennyi kórházi alkalmazottat, beleértve a vezetőséget is, hogy tényleg kellő figyelemmel törődjenek a hódmezővásárhelyi emberek problémáival.

Fülöp Tímea

Hozzászólások